Poslaničko pitanje vezano za nedavno trovanje djece u JU Djeca Sarajeva

Ismir Jusko
Pitanje

Zastupnik Ismir Jusko na Četvrtoj Radnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, održanoj dana 17.06.2015.godine, u okviru tačke Dnevnog reda, "Poslanička pitanja, inicijative i odgovori", a u skladu sa Poslovnikom Skupštine Kantona Sarajevo postavio je zastupničko pitanje:

"Obzirom da je prošlo skoro dva mjeseca, niti jedna služba (JU javno zdravstvo, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove, resorno ministarstvo - Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade) se nije oglasilo sa nalazima o trovanju djece u vrtićima. Svi su svašta obećali, ali roditelji otrovane djece nemaju još uvijek nikakav odgovor, te tražimo zvaničan stav i nalaz od Zavoda za javno zdravstvo koji se još nikada nisu oglasili, niti je 100% potvrđeno od čega su se djeca zarazila salmonelom.

Zahtjevi roditelja čija su djeca otrovana :
1.Da vlada formira komisiju u čijem sastavu će biti i predstavnici vrtića ili po jedan roditelj koji će utvrditi sve činjenice koje su dovele do trovanja djece i predočiti ih javnosti?
2.Da se utvrdi tačan broj oboljele djece, jer mnoga nisu bila u bolnici i zvaničnog podatka nigdje nema?
3.Da se utvrdi kako je moguće da se u zahtjevima iz tenderske dokumentacije ne traži dozvola za promet namirnica životinjskog porijekla?
4.Da JU „Djeca Sarajeva“ raskine ugovor sa firmom Gold mignon?
5.Da se objavi ko je proizvođač zaraženog proizvoda (pavlake) i da se utvrdi i njihova odgovornost?
6. Tražimo umanjenje za čitav juni mjesec, kod većine djece je nakon prve kontole, stolica i dalje pozitivna na salmonelu, naravno ta djeca i dalje ne mogu ići u vrtić, a u računovodstvu traže da platimo čitav mjesec. Moguće je umanjenje samo 2 KM po danu, roditelji su ogorčeni."

Odgovor: 

Odgovor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove:

"Dana 22.04.2015.godine oko 14,00 časova Inspektorat sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije zaprimio je prijavu (putem faxa) od Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo da je na Infektivnoj klinici KCUS - hospitalizirano petero djece iz JU "Djeca Sarajeva" Sarajevo, te da se radi o sumnji na trovanje hranom.
Odmah po saznanju sačinjena su dva tima i to tim u sastavu: epidemiolog i tehničar iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo i kantonalni sanitarni inspektor, koji su obavili kompletan inspekcijski nadzor i epidemiološku anketu u Centralnoj kuhinji i vrtiću "Skenderija" koji posluju u sastavu JU "Djeca SArajeva" Sarajevo."
Ostatak odgovora je u prilogu.

Na ovo pitanje odgovor su dostavili i Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo i JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo i oba odgovora su u prilogu.