Zastupnička pitanja upućena Ministarstvu za boračka pitanja i Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice.

Samir Suljević
Pitanje

Još 2019. godine, Skupština kantona Sarajevo i Vlada KS su vrlo pompezno najavile projekte zapošljavanja nezaposlene djece poginulih branitelja/šehidske djece. U dogovoru sa Zavodom za zapošljavanje napravljena je analiza, baza podataka sa starosnom i kvalifikacionom strukturom, te smo dobili podatak da se radi oko 600 djece, ove populacije. Imajući u vidu razne informacije postavljam sljedeća

ZASTUPNIČKA PITANJA

1. Koliko je nezaposlene djece poginulih branitelja prošlo ovaj Projekat?
2. Koliko je djece zaposleno na neodređeno vrijeme od pokretanja Projekta, od 2019. godine?
3. Koji je način objavljivanja konkursa, po ovom Projektu?
4. Zašto se ne poštuje školska sprema, niti kvalifikaciona struktura ove djece, već imamo primjere da su visokoobrazovani radili kao NK radnici?
5. Zašto se ovaj rad ne tretira i kao pripravnički staž?
6. Zašto se naknada za ovaj rad razlikuje od poslodavca do poslodavca, kada znamo da je planiran iznos 800 KM, a ima primjera da je ponegdje isplaćeno i oko 470 KM?
7. Šta se, za dvije godine, postiglo ovim Projektom?

Ne želim da morališem, ali smatram da su djeca poginulih boraca već dovoljno propatila u životu, dostojanstveno su prošli put školovanja, obrazovali se, postali akademski građani i sramota je da se neadekvatno odnosimo prema njima.

Postavljeno dana: 
Srijeda, 24 Novembar, 2021
Pošalji mail: 
Da