„Zbog cega je JU Dom zdravlja KS pokrenula tuzbu protiv JU Apoteke Sarajevo za zatvaranje objekta ove ustanove u Domu zdravlja Vrazova.

Bajramović Srna Segmedina
Pitanje

„Zbog cega je JU Dom zdravlja KS pokrenula tuzbu protiv JU Apoteke Sarajevo za zatvaranje objekta ove ustanove u Domu zdravlja Vrazova.
Naime, prije nepune dvije godine JU Dom zdravlja Sarajevo i JU Apoteke Sarajevo potpisale su Sporazum o poslovno-tehnickoj saradnji sa opredjeljenjem da se u objektu JU Dom zdravlja Centar, poznatiji pod imenom Vrazova, otvori apoteka.
I sve je bilo u najboljem redu ,do prije izvjesnog vremena kada je novom menandzmentu i upravi JU Dom zdravlja Sarajevo “palo na pamet”da tuze JU Apoteke i da sudskim putem traze zatvaranje novootvorene PJ Apoteka u ovom objektu.
Ni to ne bi bilo nimalo čudno obzirom na sva dešavanja u oblasti zdravstva Kantona Sarajevo u posljednje dvije godine, da se slučaj “ekspresno” nije odradio u sudu donosenjem privremene mjere i njenih hitnim izvrsenjem tj. zatvaranjem Apoteke, a da Ministarstvo zdravlja KS za tu aktuvnost jednostavnim rječnikom rečeno nije pokazalo nikakav interes.
Da ništa nije prepušteno slucaju i da se stvar morala odraditi po “nečijem naredjenju” jasno pokazuje i činjenica da se kao advokat tuzitelja pojavljuje svemoćni Esad Hrvačić, osoba koja je ujedno i čan Zakonodavno-pravne komisije ove Skupstine i neko ko bi u pravilu zbog funkcije koju obnaša u ovom skupštinskom tijelu trebao štititi Zakon i biti njegov tumač u zaštiti interesa i imovine čiji je osnvač i vlasnik Kanton Sarajevo.
Radi javnosti i svih nas ovdje prisutnih želim kazati da je ova Apoteka kao dio poslovne jedinice Apoteka Centar na godišnjem nivou ostvarivala promet od preko 1,5 mil. KM da je imala šest uposlenih, da je u velikoj mjeri svojim prometom pokrivala nekoliko nerentabilnih apoteka na rubnim područjima KS i na sve te ostvarene poslovne uspjehe je rezultat umjesto pohvale stiže kazna zatvaranja ovog objekta.
Ne treba previše biti vidovit pa otvreno sumnjati da privatni kapital i vlasnici susjedne , pedesetak metara udaljene Apoteke Lupril imaju u ovome itekako važnu ulogu.
Tražim od ministarstva da nam danas da usmeni odgovor na ovo moje pitanje, a ujedno pokrećem inicijativu prema Vladi kantona Sarajevo da se sagleda predmetna situacija i Skupštini dostavi cjelovita informacija o ovom slučaju u roku kako je to propisano Poslovnikom o radu ove Skupštine.“

Proslijeđeno: