. Zastupnicko pitanje vezano za inicijativu koju sam podnijela na 6. Radnoj sjednici Skupstine Kantona Sarajevo, za uvodjenje dvokratnog radnog vremena u vrticima JU ''Djeca Sarajeva''

Neira Dizdarević
Pitanje

. Zastupnicko pitanje vezano za inicijativu koju sam podnijela na 6. Radnoj sjednici Skupstine Kantona Sarajevo, za uvodjenje dvokratnog radnog vremena u vrticima JU ''Djeca Sarajeva''
Nakon sto sam dobila odgovor Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade i JU ''Djeca Sarajeva'', u kojem je navedeno da ne postoji potrebna zainteresovanost roditelja za uvodjenjem druge smjene u vrtice, javili su mi se nezadovoljni roditelji malisana koji koriste usluge vrtica ''Djeca Sarajeva''. Naime, prema informacijama koje sam dobila, moja inicijativa je provedena na nacin da je roditeljima ponudjeno da se izjasne da li ce njihovo dijete koristiti uvijek i iskljucivo samo prvu ili samo drugu smjenu. Ovo je primjer apsolutno pogresne interpretacije moje zastupnicke inicijative.
Naravno da se na ovako koncipiran upitnik roditelji izjasnjavaju za prvu smjenu, jer je lakse naci nacin da se dijete zbrine u poslijepodnevnim satima. Cilj moje inicijative jeste maksimalno prilagodjavanje potrebama roditelja, koji se danas bave zanimanjima koja zahtijevaju rad u smjenama i dezurstva, tako da radni dan nerijetko zavrsava u kasnim vecernjim satima. Stoga, zelim da mi se dostavi anketni upitnik iz kojeg je vidljivo na koji nacin je ispitano misljenje roditelja po ovom pitanju.
Takodje, znamo da je prije par mjeseci cijena vrtica povecana za 20 KM i tu nema apsolutno nista sporno – svima nam je cilj da se djeci pruze sto bolji uvjeti boravka. Molim nadlezne da mi odgovore gdje su usmjerena ova sredstva i na koji nacin je poboljsana prvenstveno ishrana malisana, kao i da li je tacna informacija da se u pojedinim vrticima roditeljima svako dvije sedmice salje posteljina na pranje? Odgovore očekujem u pismenoj formi, u rokovima predvidjenim Poslovnikom.