Zastupnička pitanja upućena Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okoliša

Zvonko Marić
Pitanje

1.    Da li je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS od 2013. godine do danas svojim redovnim godišnjim nadzorom nad radom upravitelja/upravnika utvrdilo protivzakonito prisvajanje sredstava etažnih vlasnika od strane predstavnika etažnih vlasnika?
2.    Koliki je broj predstavnika etažnih vlasnika za koje je utvrđeno protivzakonito prisvajanje novca u gore navedenom vremenu i za koje su izdati nalozi za otklanjanje nezakonitosti u radu PEV? 
3.    Šta je ministarstvo poduzelo po pitanju tih protivzakonitih prisvajanja? 
4.    Koliki je broj upravitelja/upravnika kod kojih je gore navedeno protivzakonito prisvajanje novca utvrđeno? Koja su to pravna lica od upravitelja/upravnika?
5.    Da li je ministarstvo prekršajno kaznilo predstavnike etažnih vlasnika kako postojeći i prijašnji Zakon o upravljanju i održavanju zgrada omogućava, ako nije, zašto nije?
6.    Koliki je ukupni iznos protivzakonito prisvojenih sredstava po navedenim godinama?
7.    Da li je Ministarstvo navedene slučajeve po službenoj dužnosti prijavilo nadležnom pravosudnom organu budući se radi o krivičnom djelu krađe shodno članu 286. Krivičnog zakona FBIH, te krivično djelo zloupotrebe povjerenja shodno članu 297. KZFBIH, ako nije, koji je razlog neprijavljivanja? 
8.    Da li je Ministarstvo bilo kojim aktom obavijestilo etažne vlasnike da su im sredstva protivzakonito otuđena sa zajedničkog računa zgrade? Ako nije, zašto to nije učinjeno? 
9.    Budući da ministarstvo ima evidentiran spisak predstavnika etažnih vlasnika koji su uradili protivpravno prisvajanje sredstava etažnih vlasnika molim da mi se dostavi kompletan spisak?

Pitanje: 
Postavljeno dana: 
Utorak, 5 Mart, 2019
Pošalji mail: 
Da