Pitanje upućeno Ministarstvu unutrašnjih poslova

Elvedin Okerić
Pitanje

Zastupnik Elvedin Okerić na Sedmoj Radnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo održanoj 07.10.2015.godine, u okviru tačke Dnevnog reda "Zastupnička pitanja, inicijative i odgovori", a u skladu sa Poslovnikom Skupštine Kantona Sarajevo postavio je poslaničko pitanje:

Dana 26.09.2015.godine, 3. dan Kurban bajrama glavnim sarajevskim ulicama i tržnim centrom BBI pronesen je ogromni penis u sklopu nekog performansa. Bez stida i straha paradirali su glavnim ulicama Sarajeva. Javni prostor ne može narušavati kako ko hoće i kad hoće.
Sa stanovišta opšte kulture, poštovanja ljudi, obzira prema našim najmlađim bićima ovo je nedopustivo.
Komisija za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo je Zaključkom na zadnjoj sjednici tražila informaciju od MUP-a Kantona Sarajevo o pomenutom događaju.
Iz tehničkih razloga nisu mogli dostaviti informaciju pismeno do današnje sjednice Skupštine. U usmenom razgovoru dobili smo informaciju da skup nije prijavljen što je protivno Zakonu o javnom okupljanju.
Pitanje Ministarstvu unutrašnjih poslova da li su poduzeli aktivnosti iz svoje nadležnosti vezano za neprijavljivanje pomenutog javnog okupljanja u pokretu koje se odvijalo glavnim ulicama Sarajeva.

Odgovor: 

Odgovor Ministarstva unutrašnjih poslova nalazi se u prilogu.