Iskazujem nezadovoljstvo odgovorom na zastupnicku inicijativu koju sam pokrenula na 6. Radnoj sjednici, odrzanoj 02.09.2015. godine.

Neira Dizdarević
Pitanje

"Iskazujem nezadovoljstvo odgovorom na zastupnicku inicijativu koju sam pokrenula na 6. Radnoj sjednici, odrzanoj 02.09.2015. godine.
Podsjecanja radi, uputila sam inicijativu da Vlada Kantona Sarajevo predloži rješenje problema sa kojima se susreće preduzeće BAGS – ENERGOTEHNIKA d.d. Vogošća, a koje isporučuje toplotnu energiju najvećem dijelu stanovništva i privrednih subjekata u urbanom dijelu Vogošće.
Radi se o preduzecu u vecinskom vlasnistvu (66,6%) Vlade Kantona Sarajevo, koje se susrece sa brojnim problemima u poslovanju, usljed kojih se svake godine dovodi u pitanje mogucnost finansiranja isporuke toplotne energije za vrijeme grijne sezone.
U odgovoru koji sam dobila od Ministarstva privrede Kantona Sarajevo stoji da je, u okviru planiranih budzetskih sredstava za 2015. godinu izdvojeno 200.000 KM u svrhu pripreme postrojenja za grijnju sezonu 2015./2016., a to je podatak koji je svima nama bio poznat i planiran u budzetu za 2015. godinu.
Smatrajuci da ove vrste finansijskih infuzija, koje za rezultat imaju puko prezivljavanje preduzeca, predstavljaju kratkorocno rjesenje, upucujem inicijativu da Vlada poduzme konkretne korake, te ponovo ukazujem na besmislenu situaciju sa Peračkim vrelom, gdje jedno javno preduzece – BAGS ENERGOTEHNIKA d.d. Vogošća prodaje vodu drugom javnom preduzeću – VODOVOD I KANALIZACIJA d.o.o. Sarajevo, a oba su vlasništvo Kantona Sarajevo.
Prema mojim saznanjima, kapacitet Peračkog vrela je dovoljan da bi se njegovim uključivanjem u sistem vodosnabdjevanja ujedno rijesio gorući problem redukcija vode, sa kojim se susrecu gradjani Kantona Sarajevo."

Proslijeđeno: