Ako se može zapošljavati u MUP-u, a može se uvijek naći pravni okvir, zakonski okvir, ja to vjerujem, zašto se ne vrate na posao decertificirani policajci koji su 2001. i 2002.godine istjerani sa posla, a dobili su pravosnažne presude da nisu odgovorni

Pećanac Nermin
Pitanje

"Ako se već tako može zapošljavati u MUP-u, a može se uvijek naći pravni okvir, zakonski okvir, ja to vjerujem, zašto se ne vrate na posao decertificirani policajci koji su 2001. i 2002.godine istjerani sa posla, a dobili su pravosnažne presude da nisu odgovorni za ono zbog čega su dobili raskid ugovora u MUP-u?"
"Znam da je tu puno politike, uključen sam u to bio, znam da je dosta toga bilo mimo MUP-a, a sve se svalilo na MUP. Mislim da je sa tim decertificiranim policajcima počeo inače padati rejting policiji i tada se i pokazalo da je to poluvrijeme mafija sarajevska dobila.Neću spočitavati da pojedini natpisi u medijima da pojedini ministri koriste usluge tih mafijaša zbog kojih su ovi dobili raskid radnog odnosa tada. Ja samo tražim od MUP-a, zvanično kao pitanje, da pozove decertificirane policajce tadašnje, obavi razgovor s njima, neki su se i zaposlili, taj period veliki je prošao, neće da se vrate, ali oni koji izraze želju da se vrate u MUP, da se vrate, jer imaju zvaničnu pravosnažnu presudu da nisu odgovorni za ono što im se stavljalo na teret i zbog čega ih je IPTF uklonio, odnosno decertificirao iz MUP-a i mislim da bi to bio prvi korak u povrat vjere u pravdu da se ipak nakon toliko godina može ipak nešto desiti ono što je dobro, a mi znamo kolika je nepravda prema tim ljudima načinjena. Ne našom greškom, ne našom željom, ali stranci su tada bili jači od nas i imali su veća ovlaštenja nego što ih imaju sada."