Zaključak D.Kristić 03.11.20

1. Obavezuje se Vlada Kantona Sarajevo, Ministarstvo privrede, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove i Općina Ilidža da dostave Skupštini Kantona Sarajevo cjelovitu informaciju o nelegalnoj gradnji u I i II vodozaštitnoj zoni izvorišta Sarajevsko polje.
2. Obavezuje se Kantonalna uprava za inspekcijske poslove da izvrši nadzor shodno članu 147. Zakona o prostornom uređenju nad izradom i provođenjem planskih dokumenata koje donosi Skupština Kantona, a koje se tiču gradnje u I i II vodozaštitnoj zoni izvorišta Sarajevsko polje gdje je gradnja zabranjena Odlukom o zaštiti izvorišta.
3. Obavezuje se Kantonalna uprava za inspekcijske poslove da izvrši nadzor shodno članu 147. Zakona o prostornom uređenju nad radom Općine Ilidža i njenih općinskih urbanističko-građevinskih inspektora u provođenju propisa iz oblasti prostornog uređenja jer je očito da je Općina Ilidža u proteklom periodu izdavala građevinske i urbanističke dozvole bez saglasnosti KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo za gradnju u I i II vodozaštitnoj zoni izvorišta Sarajevsko polje gdje je gradnja zabranjena Odlukom o zaštiti izvorišta.
4. Obavezuje se Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom da iz svoje nadležnost provjeri postupanje svakog javnog organa i javnog preduzeća, a naročito Općine Ilidža i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove jer im se KJKP Vodovod i kanalizacija više puta obraćao zbog nelegalne gradnje u I i II vodozaštitnoj zoni i prema dostupnim informacijama nisu učinili ništa.
5. Obavezuju se Općina Ilidža, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove da ODMAH zaustave svaku nelegalnu gradnju na području I i II vodozaštitne zone.
6. Obavezuju se svi gore pomenuti javni organi da Skupštinu Kantona Sarajevo izvijeste o poduzetom u roku od mjesec dana od dana dostavljanja zaključka.
7.Ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja, a objavit će se u “Službenim novinama Kantona Sarajevo”.

Vrsta: 
zaključci
Realizacija: 
Realizovano
Proslijeđeno: 
Kantonalna uprava za inspekcijske poslove
Ministarstvo privrede
Vlada Kantona
Prilog: 
Zastupnik: