Kako je moguće da prilikom imenovanja novih članova UO zdravstvenih javnih ustanova ne budu ispoštovane zakonske odredbe koje jasno kažu kako se sastavljaju UO i odakle dolaze određeni članovi?

Bajramović Srna Segmedina
Pitanje

„Kako je moguće da prilikom imenovanja novih članova UO zdravstvenih javnih ustanova ne budu ispoštovane zakonske odredbe koje jasno kažu kako se sastavljaju UO i odakle dolaze određeni članovi?
U vezi s tim kako je moguće da je u UO JUApoteke Sarajevo izabrana osoba koja je u sukobu interesa, jer je istovremeno i uposlenik u privatnoj apoteci koja obavlja konkurensku djelatnost sa JU Apoteke. Osim toga ista osoba je danas općinski vijećnik u Novom Sarajevu, dakle izabrani ili imenovani dužnosnik i ne smije biti u UO JP, pa ni Apoteka sarajevo, kako to lijepo stoji u Zakonu o sprečavanju sukoba interesa“.
Dalje propisi kažu da u novom UO mora sjediti dvoje uposlenika Apoteka, a troje ih mora biti izvan kuće. U UO I NO Apoteka Sarajevo nije imenovan niti jedan član iz Apoteka, što je zakonska obaveza. Elem ne samo na ovom primjeru može se sumnjati u kršenje svih mogućih propisa, od onih koji regulišu sastave UO, preko zakonitosti smjenjivanja starih i imenovanja novih članova UO, do sukoba interesa po najmanje dva osnova-uposlenik privatne apoteke upravlja državnim apotekama, a uz to je i izabrani zvaničnik koji, po svim mogućim i nemogućim tumačenjima zakona ne smije sjediti u UO.
Pitam ministra Lokmića zašto se o ovom nije vodilo računa i zašto se kršio zakon? Da li je to neznanje ili namjerno kršenje zakonskih propisa?“

Proslijeđeno: