Inicijativa "za planiranje sredstava za stipendiranje djece – sportista koji osvajaju zlatne medalje i koji su veliki potencijal i budućnost ove zemlje"

Sejo Bukva
Inicijativa

Zastupnik Sejo Bukva, na Šestoj Radnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, održanoj dana 02.09.2015.godine, u okviru tačke Dnevnog reda, "Poslanička pitanja, inicijative i odgovori", a u skladu sa Poslovnikom Skupštine Kantona Sarajevo pokrenuo je inicijativu prema Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo, odnosno prema resornom ministru Sameru Rešidatu kojem upućuje čestitke što je prepoznao ovakve uspjehe i što adekvatno podržava sport, a tiče se planiranja sredstava za stipendiranje djece – sportista koji osvajaju zlatne medalje i koji su veliki potencijal i budućnost ove zemlje. Inicijativu je pokrenuo uz sljedeće obrazloženje:

"Naime, svjedoci smo šta su nedavno ta djeca napravila za Kanton Sarajevo i državu Bosnu i Hercegovinu. Također smo bili svjedoci da su neujednačeno nagrađeni za svoju uspjehe. S obzirom da postoji zakonska regulativa na nivou Kantona Sarajevo, tj. Zakon o sportu, predlažem da se sistematski uredi ova oblast na način da djeca do 18 godina, a odnosi se na sve sportove, bilo pojedinačno ili ekipno, a koji ostvare rezultat na evropskom ili svjetskom nivou, steknu pravo na stipendiranje od strane Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo. Težak i mukotrpan je put do medalje, put pun odricanja i ulaganja. Na ovaj način bi im olakšali da se razvijaju zajedno sa svojim trenerima, koji ih prate na putu prelaska u seniorsku i reprezentativnu ekipu, te u dobroj mjeri spriječili njihov odlazak iz zemlje."