Uz Dan državnosti -25. novembar: U Narodnom pozorištu održana Centralna svečana akademija

Obilježavanje 25. novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine večeras je , u prisusutvu brojnih zvanica iz političkog, kulturnog i javnog života Sarajeva i BiH, svečano okončano Centralnom akademijom u Narodnom pozorištu u Sarajevu , a koju su zajednički organizirali Vlada Kantona Sarajevo i SABNOR BiH.
„ 76 godina poslije, ZAVNOBIH ne pripada istoriji, istorija pripada njemu. Pripada mu budućnost jednog načina življenja koji u Bosni i Hercegovini nema alternativu. Zajedništvo,,,,sloboda,,,pravda,,,istina“ , dio je uvodne poruke filmsko – scenskog programa "Golim rukama" .
"Golim rukama" ,  večeras prikazani dokumentarni film Hamze Bakšića i Hajrudina Šibe Krvavca  je prisjećanje na prosvjetiteljski i renesansi duha vremena od 1945 do 1981. godine i svjedoči o umnim i progresivnim snagama koje su u tom vremenu imale viziju državnosti BiH-a.
Savremena vokalna obrada pjesama Indexa i EKV-a ,svojevrsna muzička kompilacija stihova za hor. "Ti si mi bila u svemu naj naj.." i numere "Ovo je zemlja za nas" autora je Daniel Žontar uz Vokalni ansamb „Art Vivo bio je posebno upečatljv muzičko scenski izražaj večeras
Dio Akademije je bio i plesno-muzički performans o necivilizacijskom odnosu prema spomenicima NOB-a, koreografski rad Ene Kurtalić i plesačice Amile Terzimehić uz pratnju na klaviru Toni Toplana i Nedima Bašića, bas, sa numerom "Bilećanka", uz projekciju i fotografija i video kulturno historijskog nasljeđa spomenika NOB-a.
U crvenom koloritu izvedena je završna numera, rok obrada “Ay Carmela” benda “Sarajevo Jazz Guerrila feat i Lidije Kordić uz horsku podršku Kamernog mješovitog hora "LOLA".
Program Svečane akademije je režirao naš poznati redatelj Dino Mustafić.