Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, delegacija Kantona Sarajevo položila cvijeće na spomen obilježja

U povodu obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine, delegacija Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo  položila je cvijeće na spomen-obilježja i odala počast svim poginulim braniteljima naše domovine, kao i civilima Sarajeva.
U ime Kantona Sarajevo, ovom prilikom, predsjedavajući Skupštine Elmedin Konaković i premijer Edin Forto čestitali su svim građanima Bosne i Hercegovine ovaj značajni dan, najveći praznik naše domovine, podsjećajući
kako je višestoljetna državnost Bosne i Hercegovine još jednom potvrđena 25. novembra 1943. godine na zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu.
“Danas se generalno pravi konekcija između te obnovljene, i odbranjene državnosti BiH u periodu agresije na  našu zemlju 1992-1995. godine. Ovo je dan kada se prisjećamo i odajemo počast svim poginulim braniocima naše domovine, učesnicima narodno-oslobodilačkog rata 1942-1945. kao i proteklog odbrambeno-oslobodilačkog rata, ali i civilnim žrtavma”, istakao je predsjedavajući Konaković.
Premijer Forto naglasio je kako je “ovo praznik koji nas definiše i podsjeća da su granice BiH koje su odbranjene devedesetih, uspostavljene upravo na današnji  dan.”
“Bitno je da se stalno toga sjećamo. Ove granice su građani dobili u sred borbe protiv fašizma i on je tada pobijeđen. Međutim, očigledno je da je to bilo samo privremeno, fašizam se vraća i naša je poruka odavde  je da borba protiv fašizma neće stati”, poručio je premijer Forto.
Povodom Dana državnosti cvijeće je danas položeno i na Centralno spomen-obilježje na Šehidskom mezarju Kovači i mezar prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića te Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 92-95, kao i na Spomen-obilježje Vječna vatra i Spomen-park Vraca.