Općini Centar na odobrenje upućen prvi predmet za rušenje na trasi Prve transverzale

Direkcija za puteve Kantona Sarajevo uputila je Općini Centar na odobrenje prvi predmet za rušenje na trasi Prve transverzale, a riječ je o stambenom objektu u ulici Tešanjska. Ovo je saopštio direktor Direkcije Selmir Kovač na današnjem sastanku Operativnog tima za praćenje realizacije projekta izgradnje Prve transverzale. Odobrenje od Općine očekuje se za nekoliko dana.
Na sastanku je razgovarano i o procesima parcelacije koje općine poduzimaju kako bi se otkočili procesi eksproprijacije na trasi ove gradske saobraćajnice. Općina Novo Sarajevo izvršila je parcelaciju trase u skladu sa zahtjevima Vlade KS kao korisnika eksproprijacije, dok se Općina Centar obavezala da će to uraditi u najkraćem roku.
Najavljen je i sastanak premijera KS Edina Forte i direktora Zavoda za izgradnju KS Mirze Hulusića sa predstavnicima Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije o temi izmještanja gasovoda na trasi Prve transverzale, na području općine Vogošća.
Također, Skupština KS danas će se izjasniti o Prijedlogu odluke o davanju saglasnosti za potpisivanje ugovora o kupoprodaji nekretnina na lokalitetu Šip, između Kantona Sarajevo i „G-Petrol“ d.o.o. Sarajevo, u svrhu nastavka gradnje Prve transverzale, na dionici Kranjčevićeva – Bare – Hotonj.
Potpisivanjem ovog ugovora, na što je saglasnost dala Vlada KS, kao i kupoprodajom ove nekretnine omogućit će se pokretanje izgradnje kružnog toka na spajanju ulice Alipašina sa Prvom transverzalom.