Održan okrugli sto o temi: „Talijan – zaboravljeni junak (ili general) Republike Bosne i Hercegovine“

U multimedijalnoj sali Fonda memorijala na Kovačima sinoć je održan okrugli sto o temi: „Talijan – zaboravljeni junak (ili general) Republike Bosne i Hercegovine“, čiji je cilj sjećanje na veliki doprinos Mustafe Hajrulahovića Talijana u odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine.
Okrugli sto je održan u organizaciji Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo i Udruženja „Haber“ na čelu sa producentom Omerom Edom Hadrovićem, koji priprema knjigu i film o legendarnom junaku-komandantu Mustafi Hajrulahovića Talijanu.
Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Ismir Jusko podsjetio je prisutne na ljudsku veličinu, jednostavnost, osmijeh i smirenost rahmetli Talijana.
"Osmijeh i smirenost su ga krasili, nije patio od formalnosti, ali je zato bio vrhunski profesionalac", kazao je ministar Jusko.
Dodao je da svi imamo obavezu da pomognemo u izradi knjige i filma o Mustafi Hajrulahoviću Talijanu kako bi na pravi način odali počast prvom komandantu Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.
Producent produkcije „Haber“ Omer Edo Hadrović istakao je da mu je velika čast što radi na ovom projektu, koji je inicirao ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Ismir Jusko.
„Hvala ministru Juski i Ministarstvu što mi je povjerio ovako značajan projekat, čime mi je dao veliki vjetar u leđa na širenju istine o agresiji na Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Takođe, hvala svima koji su podržali ovaj projekat“, dodao je Hadrović.
Ratni komandant i heroj odbrane grada Sarajeva Mustafa Hajrulahović Talijan preminuo je 8.marta 1998. godine u Hamburgu od posljedica infarkta u 41. godini života.
Talijan je bio član Patriotske lige, branilac grada Sarajeva. Bio je prvi ratni komandant Prvog korpusa Armije RBiH i general Armije RBiH.
Mustafa Hajrulahović Talijan rođen je u Banjoj Luci 22. januara 1957. godine, gdje je završio srednju školu. Nakon završetka Mornaričke vojne akademije u Splitu sa odličnim ocjenama, završava školu za pomorskog diverzanta, postaje stručnjak za diverzije na moru i kopnu. Kao najbolji među diverzantima postaje komandant odreda, pa zatim i diviziona.Nastavlja stručno obrazovanje, uči italijanski jezik i odlazi na školovanje u Italiju. Nešto kasnije, postaje kapetan korvete. Rat u Sloveniji zatiče ga na službi u Splitu, gdje je živio s porodicom. Ratovi koje je povela JNA definitivno ga okreću od toga poziva i Talijan dolazi u Sarajevo. Bio je jedan od rijetkih vojnih stratega koji su u to vrijeme bili itekako svjesni zla koje se sprema našoj jednoj i jedinoj domovini. Svoje znanje i bogato iskustvo prenosio je mladima. Želja mu je bila da ih obuči, kako ne bi nespremni dočekali vojnu silu kakva je tada bila JNA.