Zastupnik Elvis Vreto ZAKLJUČAK 08.10.2019. godine (DOPUNJAVANJE MJERA VEZANO ZA RCUO SMILJEVIĆI)

Dopunjavaju se mjere pod tačkom 1. i 8. u Izvještaju o stanju i aktivnostima u okviru RCUO Smiljevići, sa prijedlogom mjera koje je pripremilo Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i to:

1. Vlada Kantona Sarajevo se zadužuje da izdvoji 2.000.000 KM za izgradnju nove plohe, veličine 15.000 m2 do kraja 2019. godine. Zadužuje se Vlada Kantona Sarajevo da planira potrebna sredstva u Budžetu Kantona Sarajevo za 2020. i 2021. godinu kako bi se provele mjere planirane Programom sanacije za period 2016.-2020. godina, uključujući uspostavu sistema za prečišćavanje procjednih voda.

8. Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša će u roku od 30 dana predložiti Vladi Kantona Sarajevo, usvajanje Studije opravdanosti izgradnje kogenerativnog postrojenja za mehaničko-biološki tretman otpada na području Kantona Sarajevo, uz zahtijev za konkretno opredjeljenje oko prvorangirane opcije, kako bi se napravio ključni reformski iskorak u postupanju sa komunalnim otpadom i smanjile količine za odlaganje na deponiji Smiljevići i da već u planu i programu za 2020. godinu predvide aktivnosti za početak realizacije ove studije, tj. opcije koja bude odabrana kao prvorangirana.

Vrsta: 
zaključci
Realizacija: 
Nije realizovano
Proslijeđeno: 
Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša
Vlada Kantona
Zastupnik: