Ministar Šteta i delegacija Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA): Realizirati projekt razvoja javnog gradskog saobraćaja s ciljem povećanja mobilnosti stanovništva

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo je apliciralo kod Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) za realizaciju projekta "Razvoj javnog gradskog saobraćaja sa ciljem povećanja mobilnosti stanovništva i smanjenja zagađenja zraka na području Kantona Sarajevo".
Ovim povodom, danas je održan prvi sastanak ministra saobraćaja Adnana Štete i saradnika sa delegacijom JICA koju su predvodili direktor Takashi Hibino i predstavnik glavnog ureda ove agencije Shuntaro Kawahara o narednim koracima koji će se poduzeti kako bi se realizirao projekt, te definisale mogućnosti za unapređenje javnog prevoza i kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo.
Konsultanti iz jedne od najpoznatije japanske firme Nippon Koei prezentirali su početni izvještaj o projektu. Kako su najavili, preliminarni dokument studije bi trebao biti završen u mjesecu junu 2019. godine, dok bi finalna verzija bila okončana do mjeseca septembra ove godine.
Nakon završetka prve faze projekta razvoja javnog prevoza planirano je da se krene s drugom fazom koja bi trajala tri godine.
Ministar Šteta je istakao kako je Vlada Japana u aprilu 1998. godine donirala Kantonalnom Javnom Preduzeću “Gradski saobraćaj” (GRAS) 50 autobusa, od kojih je 10 zglobnih, 15 minibusa i pet minibusa namijenjenih za prijevoz invalidnih osoba, te opremu, alat i rezervne dijelove.
“Ukupna vrijednost te donacije iznosila je 12,5 miliona dolara, a ujedno predstavlja i najveću bespovratnu investiciju u razvoj javnog prijevoza u poslijeratnom Sarajevu. Također su, u više navrata donirani i rezervni dijelovi za ova vozila”, naglasio je ministar Šteta, te dodao kako se nada da će i buduća saradnja polučiti još bolje rezultate.
Inače, prema odobrenju Vlade Japana i glavnog ureda JICA prva Misija konsultanata za "Prikupljanje podataka o javnom prevozu u Kantonu Sarajevo" je boravila u Kantonu Sarajevo u periodu od 3. do 14. marta 2019. godine.