Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) spremna je pomoći Kantonu Sarajevo u realizaciji prioritetnih projekata iz oblasti obrazovanja i finansija

Obrazovanje, softver kojim bi se unaprijedila kontrola i preraspodjela budžeta, elektronska vlada, kao i povećanje efikasnosti potrošnje energije bile su samo neke od teme o kojima su na današnjem sastanku razgovarali premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i direktor Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Peter Duffy.
Kako je istaknuto, vrlo je važno ubrazati procese u obrazovanju, a ovom prilikom direktor Duffy je obećao pomoć u provođenju kurikularne reforme.
Drugo bitno polje djelovanja za koje je ova agencija zainteresirana je e-vlada, i pokušavaju pronaći načine kako iskoristiti tehnologiju da bi spriječili korupciju, dajući javnosti više transparentnosti u tome šta se dešava u vladi. Osim što će procesi postati brži kroz elektronski oblik, oni će biti i jasniji.
Tokom sastanka, razgovarano je o mogućnostima poboljšanja informacionog sistema, odnosno softvera kojim bi se omogućila veća transparentnost, ali i lakše praćenje priliva i protoka budžetskih sredstava. Na ovaj način će se ojačati finansijska stabilnost i fiskalna održivost.
Kako je istakao direktor Duffy, nastojat će dati i poticaj razvoju lokalnih zajednica. Radeći s različitim grupama širom BiH, žele razumjeti, a onda i pomoći i odgovoriti potrebama tih zajednica, kroz lokalne fondacije.
Bilo je riječi i o energetskoj efikasnosti, odnosno povećanju efikasnosti potrošnje energije u zgradama kolektivnog stanovanja ili individualnog stanovanja.
Vrlo je važno omogućiti građanima da pod povoljnijim uslovima izvrše energetski efikasno utopljavanje svojih objekata stanovanja, zaključeno je na današnjem sastanku.