„Škola skijanja“ za oko 4000 učenika šestih razreda osnovnih škola Kantona Sarajevo počela je danas

U periodu od 04.02. do 15.03. 2019. godine (izuzev sedmice održavanja EYOF-a), Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo već drugu godinu realizira „Školu skijanja“ za učenike šestih razreda osnovnih škola. Ova aktivnost se ogranizuje u okviru trećeg časa tjelesnog i zdravstvenog odgoja i obaveznog nastavnog programa.
U „Školi skijanja“ učestvuje 66 osnovnih škola sa područja Kantona Sarajevo i oko 4000 učenika, kojima je kao i prethodne godine obezbijeđena oprema za skijanje. Ministarstvo je omogućilo prrijevoz kao i korištenje liftova i vertikalnog transporta u saradnji sa KJP „ZOI'84“.
Skijanje će zavisno od vremenskih uslova biti realizirano na dvije lokacije: Igman – Malo polje i Bjelašnica – Babin do.
Na planinama će svakodnevno boraviti oko 800 učenika, koji će sa svojim nastavnicima tjelesnog i zdravstvenog odgoja kao instruktorima skijanja učiti osnove ovog zimskog sporta. Ova aktivnost se realizuje u saradnji sa Fakultetom sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu, jer su kao ispomoć angažovani studenti ovog fakulteta.
Ovim povodom, iz resornog ministarstva poželjeli su svim školarcima i nastavnicima sretan početak „Škole skijanja“, lijepo druženje na sarajevskim planinama, te istakli kako ih raduje što će Kanton Sarajevo dobiti još jednu generaciju mladih skijaša.