Ministarstvo zdravstva KS nastavit će podržavati rad Roditeljske kuće u Sarajevu

Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Amela Sofić primila je danas predstavnike Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka". Teme razgovora bile su aktivnosti Udruženja i saradnja sa resornim ministarstvom.
Ovom prilikom, direktor Udruženja i roditelj dječaka koji se liječio od raka Fikret Kubat zahvalio je na podršci koju su  pružile Vlada KS i Ministarstvo zdravstva za održivi rad Roditeljske kuće u Sarajevu, u kojoj borave djeca oboljela od malignih bolesti i njihovi roditelji.
Ministrica Sofić navela je da je iz Budžeta Ministarstva zdravstva ove godine za rad Roditeljske kuće izdvojeno 75. 000 KM te da će ta  podrška biti pružana  i ubuduće, jer je to jedan od najhumanijih projekata u našoj zemlji.
Ministrica je sa predstavnicima Udruženja razgovarala i o novim inicijativama, poput subvencioniranja perika za djecu oboljelu od nekog oblika maligniteta ili sa alopecijom. Naglasila je kako je neophodno izraditi pravno-ekonomski okvir putem Zavoda zdravstvenog osiguranja KS radi sufinansiranja troškova nabavke medicinskih perika za oboljele mališane.
“Mnogo nam znači pomoć Vlade i Ministarstva da bi kuća funkcionisala u potpunosti, da bi sve usluge koje su potrebne pružali kvalitetno našoj dječici i roditeljima. Jer, Roditeljska kuća je drugi dom za djecu i njihove roditelje, a često i braću, sestre, bake, nene  i deke. Znači svi su tu i mi želimo, pružajući im dom, nadomjestiti ono što su trenutno izgubili zato što moraju biti u bolnici. Zato je važnost Roditeljske kuće ogromna, kako za djecu, roditelje, medicinsko osoblje tako i za cijelu društvenu zajednicu”, naveo je Kubat ovom prilikom.
Po njegovim riječima, Roditeljska kuća funkcioniše već četiri godine i u tom periodu u njoj je boravilo više od 200 djece sa svojim roditeljima i bližim srodnicima.