Ministarstvo poziva učitelje, nastavnike i učenike da zajedno obilježe „Svjetski dan učitelja – 5. oktobar“

Povodom obilježavanja „Svjetskog dana učitelja – 5. oktobra“, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo organizira manifestaciju koja će se održati sutra (petak) 04. oktobra 2019. godine u 19 sati u Domu mladih, Kulturno-sportskog centra Skenderija.
Obilježavanje dana učitelja je prilika da se istakne važnost rada svih učitelja i nastavnika i njihov uticaj na razvoj društva u cjelini te da se naglasi važnost te profesije, ali i samog obrazovanja, čiji su oni nosioci. Zato se taj dan obilježava u više od 100 zemalja svijeta, a među njima i u Bosni i Hercegovini.
Iako se ovaj dan zove „dan učitelja“, on ne bi imao smisla da sa njima ne budu naša djeca, odnosno naši učenici, koji će zajedno sa odgajateljima, učiteljima, nastavnicima, direktorima, stručnim saradnicima uzeti učešće u ovoj manifestaciji putem prezentacije svojih likovnih i literarnih radova, te realizacijom muzičkih sadržaja.
Nagrađenim učenicima i najboljim učiteljima, nastavnicima, odgajateljima, direktorima i stručnim  saradnicima bit će, ovom prilikom, uručene nagrade.
Manifestacija „Svjetski dan učitelja“ se u Kantonu Sarajevo po prvi put organizira na ovaj način, zbog čega je treba podržati i nastaviti organizirati, jer ima za cilj afirmaciju vrijednosti nastavničke profesije i simbioze učenik/nastavnik/škola/porodica.