Ministar Katica: Dobra sigurnosna situacija, ali se može unaprijediti

"Sigurnosna situacija na području Općine Vogošća je zadovoljavajuća ali se može unaprijediti kroz projekte video nadzora i većeg prisustva policijskih službenika u zajednici", kazao je Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, na sastanku sa načelnikom Edinom Smajićem.
"Slažem se da je potrebno veće prisustvo policijskih službenika u zajednici i najavljujem da ćemo u proljeće 2020. godine uraditi novu pravnu regulativu kojom će se to postići. To ne znači samo povećanje broja policijskih službenika nego više njihovog prisustva na terenu", najavio je ministar Katica.
Za video nadzor, koji je u projektu Ministarstva unutrašnjih poslova KS za cijeli Kanton Sarajevo, načelnik Smajić je rekao da su općinskim sredstvima realizovali dio, ali da značajnija ulaganja nisu u mogućnosti postići.
"Sigurnosnoj situaciji bi umnogome pomoglo ukoliko bi bio nastavljen projekt uspostavljanja video nadzora", naglasio je načelnik Smajić.
Razgovarano je o mogućnostima rješavanja problema isključivanja semafora, regulisanju saobraćaja na raskrsnici magistralnog puta M18 i ulice Akifa ef. Biserovića, kojima se koči nesmetan protok saobraćaja, kako bi stanovnici Vogošće imali neometan pristup magistralnom putu i komunikaciju između sjevernog i južnog djela Vogošće.
Ministar Katica je potcrtao kako će se u narednom periodu poduzeti radnje da se ti problemi riješe.
Također, razgovarano je i o migrantskoj krizi, odnosno ideji da se ona rješava koncentrisanjem migranata u centre smještene u i oko Sarajeva.
Ministar je istakao da je nedopustivo rješavanje pitanja smještaja migranata bez konsultacija sa Vladom Kantona Sarajevo i lokalnim zajednicama.
MUP KS i Općina Vogošća nastaviti će saradnju, kako bi problemi sa kojima se susreću građani bili brže i efikasnije rješavani.