Ministar Bašić posjetio KJP “Sarajevo – šume”: Iznaći najbolja rješenja za unapređenje gazdovanja šumama

Nastavak održivog upravljanja šumskim resursima, te unapređenje gazdovanja šumama bile su neke od tema današnjeg radnog sastanka održanog u Kantonalnom javnom preduzeću (KJP) „Sarajevo-šume“. Pored ministra privrede Kantona Sarajevo Harisa Bašića, sastanku su prisustvovali direktor ovog preduzeća Amir Joldo, direktor uprave za šumarstvo Edib Hamzić, glavni inspektor u Inspektoratu poljoprivredne, vodoprivredne i šumarske inspekcije Salem Alihodžić, te stručni savjetnik u oblasti šumarstva iz Ministarstva privrede Kemal Starogorčić.
Ministar Bašić kazao je da Ministarstvo stoji na raspolaganju za svu podršku koja je potrebna nadležnim subjektima za unapređenje sistema gazdovanja šumama.
„Uskoro izdvajamo znatna sredstva, oko 5 miliona KM, za projekte u oblasti šumarstva, čiji će najznačajniji implementator biti Sarajevo-šume. Planiramo i  izmjene regulative, s ciljem olakšavanja upravljanja šumskim resursima, ali i rasterećenja privrede“, poručio je ministar Bašić.
Ovom prilikom direktor Joldo informisao je ministra o strukturi i nekim od glavnih izazova ovog preduzeća u kojem je uposleno 454 radnika, onih sa visokom stručnom spremom je 51.
“S druge strane, od ukupnog broja zaposlenih je 80 lica sa određenim stepenom invaliditeta, druge kategorije. Stoga, ovo nije preduzeće koje je samo tržišno orijentisano, nego ima i taj socijalni aspekt”, zaključio je direktor Joldo.