Forto pred Unlimited Sarajevo 2019 : Nećemo biti samo korisnici tehnologije, vrijeme je da je stvaramo

U Networksu INT danas je održana press konferencija na kojoj je najavljena četvrta edicija Sarajevo Unlimited-a, najvećeg regionalnog foruma inovacija, tehnologije i poduzetništva, koja će biti održana od 22. do 24. oktobra 2019. godine, na četiri lokacije, i to: Hotel Holiday, sarajevska Vijećnica, Meeting Point, te Mašinski i Elektrotehnički fakultet Univerziteta Istočno Sarajevo.
Obzirom da je strateški partner foruma Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, na konferenciji su se pored menadžerice foruma Lejle Mujkanović-Krka medijima obratili i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar privrede Kantona Sarajevo Haris Bašić.
„Ove godine forum stavlja fokus na razvoj pametnih gradova, odnosno ‘Smart Cities’. Pored glavne teme – Pametnih gradova, posebnu pažnju posvetit ćemo i temama poput IoT, digitalizaciji turističke ponude, Fintech-u ali i zaštiti podataka i sigurnosti istih u skladu sa standardima u svijetu“, istakla je u svom obraćanju menadžerica Krka.
Dogovorena je saradnja i partnerstvo sa vodećim kompanijama u oblasti inovacija i softverske industrije kao što su Cisco, Oracle, BH Telecom, Prointer, BS Telecom, ali i kompanijom Outdooractive iz Njemačke, koji će na četvrtom izdanju Sarajevo Unlimited-a omogućiti prisustvo stručnjaka koji su planirali i implementirali projekte pametnih gradova u svijetu, te nam predstaviti primjere svojih pozitivnih i kreativnih rješenja. Ove godine tokom foruma Sarajevo Unlimited očekuje se oko 4.000 učesnika iz cijele BiH, regije i svijeta.
“Mi moramo, ne samo opsluživati strana tržišta za koje rade naše mlade firme i ljudi iz Sarajeva, već moramo privlačiti te vrste investicija da se ovdje na našem terenu kreira sadržaj i nećemo biti samo korisnici tehnologija, kao što je to bilo u prošlosti, nego je došlo vrijeme i da je stvaramo.Ovaj događaj će okupiti i prezentirati upravo takvu energiju koju želimo proširiti na cijeli Kanton Sarajevo i da sa te strane kao institucija pomognemo mladim ljudima sa ovog područja”, istakao je premijer  Forto.
Ministar privrede je naglasio kako je Sarajevo centar Bosne i Hercegovine sa izuzetnim ljudskim potencijalom, i konačno je vrijeme da taj ljudski potencijal i pokažemo na konkretnim primjerima.
"Kroz ovu konferenciju, nastojati ćemo ojačati poduzetnički duh kod mladih, potstaći razvoj outsourcing industrije, te ubrzati transfer i apsorpciju modernih globalnih tehnologija i znanja. Cilj nam je da naši mladi ostanu u Bosni i Hercegovini. Možemo izvoziti znanje, ali moramo zadržati naš neprocjenljivo vrijedan ljudski potencijal”, poručio je ministar  Bašić.