Delegacija KS i Grada Bijeljina: Razgovori o nastupu ka inostranim fondovima, lokalnim projektima, najavljen i direktan plasman semberskih proizvoda na sarajevskim tržnicama

Nakon današnje posjete Gradu Bijeljini delegacije Kantona Sarajevo i sastanka sa čelnicima Grada, na kojem je razgovarano o prednostima i problemima lokalnih zajednica,predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković izjavio  je kako je zajednički imenitelj svima u ovoj zemlji jedinstveni račun trezora, te kako podjednako raduju rezultati u svim dijelovima BiH.
„Svaka marka više i u Bijeljini, Brčkom, Bihaću, Livnu, Tuzli jednako je vrijedna. Radujemo se kada ljudi ostvaruju rezultate poput ovih u Bijeljini, načelnik nas je upoznao sa vrlo efikasnim modelima upravljanja, dobrim privrednim konceptom  ovdje. Povezali smo iskustva i šaljemo odavde snažnu poruku da, ako se visoke politike ne mogu dogovoriti i ako su zakočili procese u zemlji, niži organi mogu i hoće da to popravljaju“, naveo je predsjedavajući Konaković.
Pokrenuti su i razgovori o zajedničkom  nastupu ka inostranim fondovima.
„Raduju me zajedničke ideje, način kako je Bijeljina nametnula imidž poslovne zajednice, najveći fokus je na privatnom sektoru. To je ono što mi u Sarajevu pokušavamo, da pokažemo da je privatni sektor motor razvoja i da bez ovog sektora nema ništa. To stalno ponavljamo, želimo i u praksi to primjeniti kroz zakonska rješenja, ukidanjem nekih nameta firmama. Ovdje smo vidjeli dobre primjere“,  naveo je premijer KS Edin Forto i dodao kako je razgovarano i o načinima plasmana proizvoda iz Semberije u KS-u.
„Opredijeljeni smo da u skladu s našim obavezama i prijateljskim odnosima pokušamo napraviti bolji ambijent za život našim građanima. Godinama je Bijeljina bila žitnica čitave BiH, a jedan od načina saradnje bi bio ponovo plasman naših proizvoda u Sarajevo, direktno. Bilo je priče o tome da napravimo jedan kutak u sarajevskim tržnicama sa semberskim proizvodima. Imamo i mi puno toga učiti od Sarajeva. Ono što mi dobro  radimo u poljoprivredi, Sarajevo radi u sektoru usluga. Bolju budućnost vidimo i u projektima koje Sarajevo provodi u saradnji sa međunarodnim organizacijama i stranim donatorima, da zajedno sa sarajevskim ministrima i načelnicima napavimo projekte i povučemo dio sredstava za njihovu realizaciju iz evropskih fondova. Naš slogan je 'Bijeljina-grad budućnosti', a takvi moramo biti prepoznati u cijeloj BiH“, naveo je gradonačelnik Mićo Mićić.