Dane kruha učenici Katoličkog školskog centra obilježavaju pripremanjem hrane i prikupljanjem novca za školovanje djece u Africi

U okviru obilježavanja Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, učenici Katoličkog školskog centra „Sveti Josip“ Sarajevo Nikolina Šutalo i Dragutin Vujišić, posjetili su danas Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo gdje ih je primila ministrica Zineta Bogunić.
Obilježavanje Dana kruha tradicija je u ovoj školi od njenog osnivanja 1994. godine i tada učenici, uz pomoć vrijednih ruku svojih roditelja, pripreme neki proizvod od brašna, pecivo ili kolače te ih donesu u školu. Za svaki od tih uzetih proizvoda učenici ostavljaju dobrovoljne novčane priloge koji se poslije usmjeravaju za pomoć učenicima slabijeg imovinskog stanja. Ove godine će prikupljeni novci biti usmjereni za školovanje djece u Africi.
Također je običaj da se tokom ovih dana obiđu učenici i uposlenici drugih škola i institucija koji također daju vlastite novčane priloge u ove svrhe. To je danas učinila i ministrica Zineta Bogunić, izrazivši pri tome veliko poštovanje ali i ponos za ovu tradiciju škole, kao i humani angažman učenika i njihovih roditelja i nastavnika.