Vlada KS traži smjenu direktora Toplana Envera Zornića

Nakon što je juče javnost u Kantonu Sarajevo uznemirila informacija o osudama direktora KJKP "Toplana" Envera Zornića za najteža krivična djela zločina u ratu u periodu agresije na Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, Vlada Kantona je na svojoj današnjoj sjednici razmatrala i utvrdila dalje mjere svog postupanja.
Premijer Edin Forto je, u obraćanju medijima istakao da je Vlada došla u posjed dokumenta u punom sadržaju presude Vojnog suda u Sarajevu od 3.8.1993. godine u kojem se među krivim i osuđenim za djela zločina ubistva navodi i Enver Zornić, trenutni direktor "Toplana". Presudu je, prema riječima premijera, dostavila supruga jednog od ubijenih naših sugrađana.
“Ova Vlada neće tolerisati nikakve veze sa ratnim zločinima ili sa bilo kojom vrstom kriminala. Naći ćemo zakonske mogućnosti da nam se ovakve i slične situacije više nikada ne dese”, istakao je premijer Forto.
U danas usvojenim zaključcima, Vlada Kantona Sarajevo je naložila opunomoćenicima koji vrše ovlaštenja Skupštine KJKP “Toplane” da hitno, zbog uznemirenosti javnosti prouzrokovanim činjenicama o osuđivanosti direktora KJKP "Toplane" nalože Nadzornom odboru preduzeća pokretanje procedura njegovog prijevremenog razrješenja u skladu sa odredbama Statuta.
Od posebnog je značaja, kako ističe Vlada, da se utvrdi da li je u postupku imenovanja direktor upoznao NO o činjenicama o osuđivanosti zbog najtežih krivičnih djela u kontekstu obaveza etičkog postupanja i provođenja etičkog kodeksa propisanim Zakonom o javnim preduzećima FBiH te da o navedenom upozna Vladu KS.
O lancu odlučivanja i imenovanja direktora komunalnih firmi govorio je ministar komunalne privrede i infrastrukture  Srđan Mandić tako da se ni Ministarstvo ni Vlada nisu mogli miješati u procedure izbora direktora te na taj način nisu mogli, kao i ostali, znati činjenice koje su govorile o zločinima za koje je osuđen direktor "Toplana". Ovo Ministarstvo je bilo i predlagač zaključaka i procedura u cilju razrješenja direktora, a ministar Mandić je iznio i svoj lični osvrt na ovu situaciju:
"Ja sam po nacionalnosti Srbin. Bio sam pripadnik Armije RBiH. Zgražavam se nad činjenicom da sam dijelio prostor sa osobom koja je počinila takve zločine. Da Vlada nije poduzela korake koje je poduzela, ja bih podnio ostavku. Koristim priliku da se izvinim javnosti i da se izvinim žrtvama stradalih", istakao je Mandić.
Poručio je kako do razrješenja procedure sa Enverom Zornićem prekida svaki kontakt.
Ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Malik Garibija je uime SDP-a kazao kako su ih zatekle informacije o ratnoj prošlosti Envera Zornića.
"Na adresu Vlade KS došao je cjelokupan dokument. Riječ je o validnom dokumentu, presudi Vojnog suda iz 1993. godine. Sve sigurnosne provjere nisu nam dale uvid u ovaj slučaj", rekao je on.
Prema njegovim riječima, ranije nisu raspolagali informacijama koje su izašle na vidjelo.
"Volio bih da su ljudi koji su posjedovali te informacije ranije sa njima izašli u javnost. Oni koji obnašaju javne funkcije moraju javni interes staviti ispred privatnog. Sakriti ovakvu vrstu informacije nije bilo ni moralno ni etički. Naći ćemo mehanizam da ovakve i slične situacije preduprijedimo”, poručio je Garibija.