Održan Memorijalno-historijski susret "Dani kotoračkih bitaka"

Memorijalno-historijski susret „Odbrana Donjeg Kotorca“, Dan ove mjesne zajednice i godišnjica formiranja 4. Motorizovanog bataljona 4. Viteške motorizovane brigade Armije RBiH obilježeni su danas polaganjem cvijeća na spomen-obilježje poginulim borcima, učenjem Fatihe i prigodnim kulturno-umjetničkim programom, kojem je prisustvovao i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo.
„U proteklih deset dana obilježili smo godišnjice bitaka na Orliću, Širokači, Vidikovcu, Hrasnom, Mojmilu, kada su se agresorskim snagama odlučno suprostavili naši hrabri branioci. Završnica agresorske ofanzive bila je u Donjem Kotorcu kada je agresor htio presjeći Put spasa i ugroziti glavni grad naše domovine“, kazao je u svom obraćanju ministar Fišo dodajući da nikada nećemo zaboraviti hrabrost ispoljenu tog 13. juna 1992. kada je agresor krenuo sa nekoliko oklopnih vozila na ovo naselje.
„Sjećanje na slavnu borbu pripadnika Armije RBiH i MUP-a naša je trajna obaveza i mi se nećemo umoriti. Nastavićemo i dalje na tom putu kako bi buduće generacije nastavile sjećanja na herojstva 4. Bataljona i hrabrih branioca sa ovog područja“, kazao je ministar Fišo, koji je pozvao prisutne na jedinstvo i složnost u očuvanju tekovina svih bitaka za odbranu Bosne i Hercegovine.
Cvijeće su položile i delegacije Općine Ilidža, boračkih udruženja, te porodice šehida i poginulih boraca.
Prisutni su se prisjetili „Prve kotoračke bitke“ i presudnih događaja koji su se odvijali u Donjem Kotorcu.
Donji Kotorac se našao na krajnjoj istočnoj tački slobodne teritorije općine Ilidža. Stanovništvo Donjeg Kotorca i Butmira je bilo organizovano u jedan odred teritorijalne odbrane u vidu Osme čete.
Odred je bio slabo naoružan. Tog 13. juna 1992. agresor kreće sa nekoliko oklopnih vozila na ovo naselje, provaljuju ogradu aerodroma ispod Kolara kuća i postavljaju se između naselja Butmir i Donji Kotorac, uz žestoku vatru.
Tog trenutka u Donjem Kotorcu se zatiče rahmetli Nedžad Delić sa grupom boraca i rahmetli Bajram Hasanović. Nedžad je krenuo sa borcima na oklopnjake i jedinom zoljom pogodio je transporter, a svežanj bombi bacio je pod tenk. Četnici su iz trave otvorili vatru i jedan snajperista je pogodio Nedžada.
S druge strane stigao je i Bajram Hasanović i ispalio osu na drugi tenk. Nije ga pogodio, ali agresori su shvatili da naši borci nisu bez protivoklopnih sredstava. Nažalost, Nedžad Delić nije preživio ovaj napad, dok je Bajram Hasanović uspio da preživi, ali je kasnije poginuo.
Agresor je ovaj teren pokušao zauzeti 17. i 21. marta 1993. godine, ali im ni tada to nije uspjelo.