Obilježena 24. godišnjica pogibije sedam civila u ulici Hamdije Kreševljakovića

U okviru obilježavanja 24. godišnjice pogibije sedam civila u ulici Hamdije Kreševljakovića, delegacija Kantona Sarajevo položila je danas cvijeće na spomen-obilježje žrtvama masakra te im odala počast.
Na ovom su mjestu od eksplozije minobacačke granate kalibra 120 mm tog kobnog 29. novembra 1993. godine poginuli: Staka Aksentić, Zekerijah Dacić, Ibro i Sead Plakalo, Igbal Redžić, Dženan Smajić i Elvedin Zimić. Teže i lakše je ranjeno još četvero Sarajlija.
Granata je ispaljena s agresorskih položaja koji su se nalazili na području Hladivoda.
„Nažalost, ovo nije bio jedini put kada su građani Sarajeva ubijeni dok su nastojali samo da prežive. To se desilo u redu za vodu kod Pivare i Daira, u Ferhadiji u redu za hljeb, tokom dženaza u Budakovićima i Boljakovom Potoku i još mnogim drugim mjestima. Nisu ove žrtve poginule, već ubijene i to ne smijemo zaboraviti, jer bi to bio također zločin. Zato se moramo okupljati radi ovih nevino stradalih, da nam se ovi monstruozni zločini ne bi ponovili“, naglasio je pomoćnik ministra finansija Sanel Gazija u prigodnom obraćanju prisutnima.
Cvijeće su položili i članovi porodica nastradalih, a među njima i Satka Poričanin, čiji su otac Ibro i brat Sead Plakalo stradali u ovom masakru.
„I moj otac i moj brat u jednom trenu su izgubili živote na ovom mjestu. Preteško je to, jer u jednom momentu izgubite dva najdraža člana porodice“, sa suzama u očima i drhtavim glasom prisjetila se Satka tog najtežeg životnog trenutka.
Dodala je kako ne postoji kazna zločincima koja može vratiti porodicama izgubljene živote njihovih najdražih, ali bi njenim izricanjem u neku ruku ostalo bar zabilježeno i zapisano ko je to nedjelo počinio i služilo kao opomena budućim generacijama kako se nešto takvo više nikada ne bi ponovilo.
Predsjednica Unije civilnih žrtava rata KS Senida Karović koja je također, uz delegacije Grada Sarajevo i Općine Centar Sarajevo, odala počast nevino stradalim Sarajlijama kazala je kako je i ovo mjesto masakra jedan od dokaza nasumičnog ubijanja civila i granatiranja grada Sarajeva.
„Nedavno izrečena presuda Ratku Mladiću je potvrdila to, a očekujemo da će i pravosnažna, jer to znači puno za civilne žrtve rata, znači satisfakciju, znači da zlo nikada neće i ne može pobijediti dobro, kao i da svako onaj ko je činio zlo mora i odgovarati“, istakla je predsjednica Karović.