Molim Vas da nam pružite informacije o uslugama i cijenama usluga po koje komunalna preduzeća pružaju apartmanskim objektima na Babinom Dolu na Bjelašnici

Damir Marjanović
Pitanje

Molim Vas da nam pružite informacije o uslugama i cijenama usluga po koje komunalna preduzeća pružaju apartmanskim objektima na Babinom Dolu na Bjelašnici?

Regulacionim planom Babin Do na Bjelašnici, je predviđen kao poslovna zona, na kojem se grade isključivo poslovni objekti za sport i rekreaciju. Općina Trnovo nakon izgradnje objekata i tehničkog prijema izdaje Upotrebnu dozvolu za Poslovni objekat, sa apartmanima i poslovnim prostorima. Poslovni objekat, u smislu odredbi Zakona o prostornom uređenju Kantona Sarajevo, je građevina sa isključivom poslovnom namjenom. Dakle svaki objekat, koji je testiran kao apartman u sklopu poslovnog objekta, ne može imati tretman stambenog objekta obzirom na namjenu. Međutim, većina komunalnih preduzeća su svoje usluge prodavala i prodaju po cijenama za domaćinstva, što je definitivno suprotno onome što je uređeno Zakonom o komunalnim djelatnostima i njihovim tarifnim sistemima. Pitanje koje se postavlja je koja je razlika između poslovnog prostora u nekom objektu kolektivnog stanovanja u Sarajevu u odnosu na apartman u poslovnom prostoru na Bjelašnici.Obzirom na namjenu nema razlike sa aspekta Zakona o prostornom uređenju KS, ali komunalna preduzeća su, vjeroatno, bez saglasnosti Ministarstva odobravale tarife za domaćinstva, čime je definitivno pocinjena steta za ta javna preduzeća.

Pitanje: 
Postavljeno dana: 
Četvrtak, 29 Decembar, 2022
Pošalji mail: 
Da