Skip to main content
Please wait...

Delegacija Saudijskog fonda za razvoj posjetila UNSA

Submitted by igor.martinovic on 6, Dec 2023
Vrsta aktuelnosti
(press služba)

Delegacija Saudijskog fonda za razvoj, koji podržava projekt izgradnje i opremanja Univerzitetske biblioteke u Sarajevu, posjetila je danas Univerzitet u Sarajevu i obišla gradilište u Kampusu.

Delegaciju Saudijskog fonda, na čelu sa Hatimom Abdulmohsinom Alsaykhanom, direktorom Pravnog odjela Fonda, ugostio je rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj.

Tema sastanka je bio izvještaj o dosadašnjim aktivnostima provedenim na projektu izgradnje i opremanja Biblioteke Univerziteta u Sarajevu, koji u punom iznosu od 22 miliona dolara finansira Saudijski fond za razvoj Kraljevine Saudijske Arabije.

Sastanku su prisustvovali i Abdullah Alazzaz, viši savjetnik za finansijsko planiranje i budžetiranje, te Saleh Alobaid i Anas Alshehri, savjetnici za evropske projekte u pomenutom Fondu, kao i prof. dr. Tarik Zaimović, prorektor za finansije, prof. dr. Adnan Pašić, projektni menadžer Jedinice za implementaciju projekta, Belma Barlov, direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, Lejla Hajro, direktorica Direkcije za izgradnju i održavanje Kampusa UNSA, Merisa Kurtanović, rukovodilac Finansijskog operativnog centra UNSA, Berina Smajlović-Doljančić, rukovodilac Pravne službe, te Aida Veladžić i Azra Kapetanović iz firme AVCON d.o.o. koja je imala ulogu u Tehničkoj asistenciji na projektu izgradnje i opremanja Biblioteke Univerziteta u Sarajevu.

Izvještaj o aktivnostima je prezentirao prof.dr. Adnan Pašić, koji je i tvorac idejnog projekta Biblioteke UNSA.

Delegacija Saudijskog fonda za razvoj je izrazila zadovoljstvo zbog započetih radova na izgradnji Biblioteke Univerziteta u Sarajevu, te su po završetku sastanka obišli gradilište.

Zahvaljujući grantu Saudijskog fonda za razvoj Kraljevine Saudijske Arabije u iznosu od 22 miliona dolara, projekt izgradnje i opremanja biblioteke Univerziteta u Sarajevu na lokalitetu Kampusa, najveća je poslijeratna investicija u univerzitetsku infrastrukturu.

Biblioteka će biti smještena na prostoru od oko 14.000 metara kvadratnih i bit će dostupna za više od 22.000 korisnika.

Realizacijom ovog projekta, Univerzitet u Sarajevu postat će vlasnikom zdanja, koje će, osim svog nesumnjivog društvenog i kulturnog značaja, biti upamćeno i kao simbolično obilježje prijateljskih odnosa Bosne i Hercegovine i Kraljevine Saudijske Arabije.

NodID
123510