Vlada KS i SABNOR BiH: Svečano i dostojanstveno obilježavanje 25. novembra - Dana državnosti BiH

O svečanom obilježavanju velikog praznika 25. novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine govorili su danas potpredsjednik SABNOR-a BiH Nijaz Skenderagić i ministar komunalne privrede i infrastukture u Vladi Kantona Sarajevo Srđan Mandić, kao predstavnici organizacija koje su priredile niz programa upriličenih u povodu ovog praznika.
Savez antifašističkih boraca BiH, prema riječima Skenderagića, ovim povodom organizirao je dva događaja.
“Za 24. novembar u nedjelju najavljeno je okupljanje antifašista iz cijele BiH u Mrkonjić Gradu kod, danas nažalost ruševne kuće, gdje je održano prvo zasijedanje ZAVNOBIH-a, gdje je donijeta odluka svih njenih naroda i građana, nakon skoro 500 godina, o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine”, istakao je Skenderagić uz najavu održavanja već tradicionalnog časa istorije u ovom gradu.
U atmosferi bujanja novih fašizama i pokušajima revizije antifašističke borbe i prošlosti BiH, Vlada Kantona Sarajevo je, kako je to naglasio ministar Mandić, uzela na sebe zadaću da omogući i snažno podrži obilježavanje jednog od najznačajnih datuma u istoriji naše države.
“Kao što znate, mi smo Vlada koja apsulutno baštini tekovine antifašističke borbe i tokom Drugog svjetskog rata kao i antifašističke borbe koju smo vodili tokom agresije u periodu 1992 – 1995. U takvom opredjeljenju, mi smo 9. maja ove godine simbolično upalili vječni plamen na Spomen parku Vraca kao spomeniku upravo te borbe.
Drugi važan simbol biće otvaranje Studentskog parka, u proljeće naredne godine, koji će nositi ime Gorana Čengića, jednom od simbola otpora fašizmu i agresiji na BiH”, poručio je Mandić.
U Bosanskom kulturnom centru u 17.00 sati biće otvoren 3. sajam izdavača , a u Domu mladih od 12 do 14 sati biće upriličen prigodan program za djecu .
Na Dan državnosti, 25. novembra u Narodnom pozorištu u Sarajevu biće upriličena zajednička akademija i svečani program koji je za ovu priliku osmislio i režirao naš poznati reditelj Dino Mustafić, uz prikazivanje dokumentarnog filma “Golim rukama”, zatim muzički i plesni sadržaji primjerini bh antifašističkoj istoriji i ovom svečanom datumu.
Svečanu manifestaciju iz Narodnog pozorišta u direktnom prenosu prenosit će BHRT i TV Kantona Sarajevo.
Prema tradiciji, ovoga dana će biti odata počast i položeno cijeće na mjesta sjećanja antifašističke borbe: Vječna vatra, mezarje Kovači i mezar prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, Spomenik ubijenoj djeci Sarajeva, Spomen park Vrace.
Današnje poruke izražavaju i žaljenje što obilježavanje i sjećanje na državotvorne datume i dane Bosne i Hercegovine ne dolaze i sa državnog nivoa odakle bi poruka ZAVNOBIH trebala najjače da se čuje.