Vlada KS i Američka ambasada: Konkretne mjere za jačanje kapaciteta u borbi protiv korupcije

Današnjim potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju potvrda je opredjeljenja Vlade KS i Ambasade SAD u BiH da naprave značajne iskorake u borbi protiv korupcije. Potpis na ovaj dokument danas su stavili premijer KS Edin Forto, ambasador SAD-a Eric Nelson i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Jorgan Andrews.
“Svi parametri pokazuju da svi koji odlaze iz BiH to čine zbog korpucije. Ljudi ne odlaze jer su fizički ugroženi, što nemaju posla, isključivo idu zbog nepravde koju svakodnevno susreću. Korupcija je nešto što nagriza ovo društvo i što nam nije dozvolilo da se nakon devedesetih vratimo u zajednicu koja nas približava Evropi. Mjere šestorke podrazumijevaju zakonska rješenja u ovoj oblasti”, istakao je premijer Forto.
On je naglasio da Zakon o prijavljivanju imovine i drugi usvojeni propisi pokazuju da politička volja u borbi protiv korupcije postoji. Jačanje kapaciteta Ureda za borbu protiv korupcije, izdvajanje od političkog uticaja i oslanjanje na struku omogući će Kantonu da se izbori protiv ove pošasti. Nedavne izjave u javnosti od strane američkog izaslanika za Zapadni Balkan Palmera, ukazuju da je američka adminstracija shvatila da je Kanton primjer u regiiji transparentne borbe protiv korupcije.
“Iskazujem svoje zadovoljstvo što nam se američka vlada obratila i prepoznala našu političku volju da smanjimo prostor za korupciju i da naši građani vide neke ljude u zatvoru. Ovo je veliki korak za Kanton Sarajevo”, istakao je premijer Forto.
Poruke poslane sa ovog potpisivanja su nešto što građani u Kantonu Sarajevo i BiH trebaju da čuju. Nijedna država ni sistem nije amnestirana od korupcije, ali su značajne razlike u sistemima koji žele da se bore s tim problemima i onima koji to ne žele. Nažalost BiH već 24 godine nakon završetka agresije i ratnih zbivanja nije poslala takvu poruku, istakla je u svom izlaganju ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić.
“Rezultat odsustva volje politike da se obračuna s korupcijom, možda se najbolje može prikazati kroz rad Ureda za borbu protiv korupcije. U određenom periodu neke prethodne političke vlasti su deklarativno rekle da su za borbu protiv korupcije, donijeli i odluku kojom su formirali Ured i ni jedan drugi korak podrške tom uredu nisu dali. Doslovno se očekivalo da se četiri čovjeka obračunaju s korupcijom, bez finansijske i kadrovske podrške. Sada ulazimo u fazu kada konkretno i suštinski dajemo podršku i pokrećemo borbu protiv korupcije. Zahvalana sam američkoj Vladi što nas podržava u tim naporima”, naglasila je ministrica Brčić.
Kako je naglasio Andrews kriminal ne poznaje granice, a kriminalne organizacije uspjevaju tamo gdje misle da nema opasnosti, bez obzira da li se radi o trgovini narkoticima, ljudima ili finansijskim kriminalom.
“Zajedničkim radom i izgradnjom mreža možemo osigurati sigurnu i prosperitetnu budućnost BiH koja će zauzvrat pomoći da se zaštiti i SAD. Transnacionalni kriminal je prijetnja globaloj i javnoj sigurnosti i Vlada SAD-a je u svojoj strategiji nacionalne sigurnosti artikulisala posvećenost da se bori protiv prijetnje transnacionalnog kriminala. Zato smo toliko fokusirani na pružanje podrške kvalitetnom upravljanju i spriječavanju korupcije. Korupcija je ulazno mjesto za sve maligne utjecaje, bez obzira da li se radi o transnacionalnim ili kriminalnim organizacijima, stranim ili domaćim akterima koji se bore za svoje interese”, potcrtao je Andrews.
Najavio je kako će finasirati rad novog visokog zastupnika za borbu protiv korupcije koji će pružati podršku vlastima i uskoro će ga imenovati. Očekuju da će savjetnik biti od koristi svim onima koji se bave antikoruptivnim djelatnostima, te da će blisko sarađivati sa Uredom za borbu protiv korupcije.
Također, planiraju da i u budućnosti iznađu nove načine za podršku Kantonu Sarajevo.