Sjednica ESV-a KS: Kanton Sarajevo prvi u BiH namjerava tripartitni socijalni dijalog urediti zakonom

Prednacrt zakona o Ekonomsko – socijalnom vijeću za područje Kantona Sarajevo i Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi teme su koje su danas razmatrali predstavnici tri socijalna partnera na 76. redovnoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća za područje Kantona Sarajevo.
Kako je kazao ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Malik Garibija, Kanton Sarajevo ima dobru praksu u kojoj ESV u prethodnom i ovom mandatu radi redovno.
„Međutim, mi sada sve to želimo dići na jedan viši nivo i zakonom omogućiti da to od sada bude obaveza i kada ova Vlada završi svoj mandat. Želimo da za sve naredne vlade to bude obaveza i da se ne mogu socijalni partneri ignorisati“, obrazložio je ministar Garibija.
Naglasio je da je ovo prvi put da se socijalni dijalog stavlja u okvire zakona, te izrazio nadu da će ta činjenica doprinijeti održavanju dugoročnog socijalnog dijaloga između poslodavaca, sindikata i Vlade.
Rekao je i kako se zakon pripremao na osnovu dosadašnje pozitivne prakse, te potcrtao kako će Vlada nastaviti finansirati rad ESV KS-a.
„Nastavlja se i obaveza svih strana da učestvuju u njegovom radu, a definisano je i njegovo buduće funkcionisanje, gdje će sa svih strana biti po pet učesnika, dok će u njegovom radu učestvovati reprezentativna udruženja poslodavac i sindikati“, naveo je ministar Garibija neke od zakonskih okvira kojim Kanton Sarajevo namjerava prvi u Bosni i Hercegovini tripartitni socijalni dijalog urediti zakonom.
Obrazlažući Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi, ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić je kazala novinarima kako resorno ministarstvo trenutno ima zahtjev opštinskih vlasti da se krene u reformu Ustava KS, pa tek onda u izradu novog Nacrta zakona.
„Ključni kontraargument, odnosno primjedba na predloženi tekst su odredbe nacrt ovog zakona 12, 13 i 14, a posebno 14 koji govori o potencijalno dijeljenim nadležnostima, koje ne možemo mijenjati dok ne izmijenimo Ustav, jer su neposredno prenesene iz njega, odnosno onako kako su u Ustavu KS propisane“, objasnila je ministrica Brčić.
Dodala je kako je i jedan od sindikata proveo referendum unutar svog članstva te postigao konsenzus kojim se traži da se predškolsko i osnovno obrazovanje ne spušta na niži nivo vlasti, odnosno da ostane u  nadležnosti Kantona.
„Mislim da tu možemo naći kompromisno rješenje kojim ćemo definisati pitanje plata, jer je to nešto što je najveća bojazan, zato što od opštine do opštine imamo popriličnu finansijsku nejednakost. Mislim da se ovdje radi o pitanju javnog interesa, zbog čega ne možemo dozvoliti da opštine koje su u slabijem finansijskom položaju dođu u situaciju da nemaju dovoljno kadra ili da imaju slabiji kadar zato što ga ne mogu adekvatno platiti“, navela je ministrica Brčić konkretna sindikalna obrazloženja.
Potcrtala je i kako je Kanton Sarajevo generalno teritorijalno mali prostor zbog čega je interes da se ovo pitanje riješi na jedinstven način.
Najavila je i da će se naredne sedmice održati širi sastanak između predstavnika Vlade, opština, Gradske uprave i Saveza opština i gradova FBiH na kojem će se konačno isfiltrirati da li se može ići dalje prema doradi predloženog teksta zakona ili se ide u izmjene Ustava.
„Trebamo svi zajedno naći kompromis i imati strpljenja, mudrosti, znanja i volje kako bismo zajednički došli do rješenja koja će biti najbolja za sve građane“, poručila je ministrica Brčić.
Uime poslodavaca KS Safudin Čengić je naglasio da je izrada zakona o ESV-u veliki iskorak koji će urediti način rada ovog vijeća i sve obaveze koje se tiču dostave određenih materijala i mišljenja.
„Ovim pravimo iskorak iz onog 'hoću ili neću' u ono 'moja je obaveza da to uradim'. Smatramo da je Kanton Sarajevo kao administrativni i ekonomski centar Federacije i BiH dužan da uredi taj tripartitni socijalni dijalog zakonom“, rekao je Čengić.