Radni sastanak oko sarajevske brze ceste: Najavljen sporazum Federalne i Kantonalne Vlade

Nastavak izgradnje sarajevske brze ceste – auto puta je projekt od zajedničkog interesa za Vladu Kantona Sarajevo, Vladu Federacije BiH te sve stanovnike Kantona Sarajevo.
Današnjem operativnom sastanku o ovoj temi domaćini su bili premijer KS Edin Forto i ministar saobraćaja KS Adnan Šteta, a prisustvovale su delegacije Federalne Vlade, nadležnih zavoda i direkcija, Grada Sarajeva i općina, te JP Željeznice FBiH. Sastanak je nastavak nedavno započetih dogovora kod premijera FBiH Fadila Novalića oko realizacije izgradnje sarajevske brze ceste – auto puta čiji je primarni cilj povezivanje istoka i zapada grada.
U tu svrhu, dogovoreno je potpisivanje sporazuma između Federalne i Kantonalne Vlade te formiranje operativnog tima i tima za praćenje realizacije projekta kako bi se već u narednoj godini krenulo u njegovu faznu realizaciju.
Prema načelnom planu, projekt će se realizirati u tri faze i to na dionici Briješće – Buća Potok, zatim dionica do Pofalića, te dionica koja se povezuje sa Prvom trensverzalom.
O nastavku realizacije projekta ove saobraćajnice u narednom periodu biće više dogovora i informacija. Naglašena je važnost zajedničkog djelovanja, sinergije u izvedbi, a operativni tim će raditi na konceptu idejnog rješenja i dinamici realizacije.