Pronatalitetna politika Vlade KS: Od novembra refundiranje troškova za tri intrauterine inseminacije i pet vantjelesnih oplodnje

Od 2017. godine Kanton Sarajevo putem Zavoda zdravstvenog osiguranja refundira troškove medicinske potpomognute oplodnje i to prvi pokušaj do 4.000 KM, a drugi do 2.000 KM.
U julu 2018. Vlada Federacije BiH donijela je Zakon o liječenju neplodnosti biološki potpomognutom oplodnjom kojim predviđa širi obim prava i to finansiranje tri pokušaja intrauterine inseminacije, i pet pokušaja vantjelesne oplodnje.
Kako ni godinu dana nakon što je Zakon usvojen na nivou Federacije BiH nisu ispunjeni formalni uslovi za njegovu implementaciju, Vlada KS je odlučila da se ova prava finansiraju putem ZZO kroz proširenje kantonalne Odluke, a od  1. novembra kreće implementacija ove Odluke.
Ministrica zdravstva Amela Sofić je kazala da je ova mjera dio pronatalitetne politike koju provodi vlada.
"Bijela kuga je pogodila i našu zemlju i sve je manji broj novorođene djece a odlazak mladih ljudi, koji bi bili potencijalni roditelji, ne daje dobre prognoze za naš budući natalitet. Stoga su Ministarstvo zdravstva i Vlada KS odlučili da povećaju šanse brojnim parovima da postanu biološki roditelji", kazala je Sofić.
Ovom odlukom Vlade KS izjednačavamo se s pravima ove vrste koja se implementiraju u drugom bh. entitetu i zemljama regije. U 2019. godini ZZO je za ovu namjenu osigurao sredstva u iznosu od 1.255 000 KM, a u 2020. za ove usluge će biti izdvojeno tri miliona KM, to jeste dodatnih 1,7 miliona.