Prijedlog Ministarstva privrede: Ekonomsko socijalno vijeće KS podržalo ukidanje nameta privrednicima za opštekorisne funkcije šuma

Ekonomsko-socijalno vijeće za područje Kantona Sarajevo usvojilo je na današnjoj sjednici prijedlog izmjena i dopuna Zakona o šumama KS, upućen od Ministarstva privrede KS. Izmjenama je predviđeno, između ostalog, ukidanje plaćanja naknade za opštekorisne funkcije šuma privrednim subjektima u KS-u .
Prijedlog Ministarstva je da se ukinu ovi parafiskalni nameti za koje privredni subjekti po završnom računu izdvajaju 0,07 posto od ukupnog prihoda, te da se sredstva za te namjene izdvajaju iz Budžeta KS. Kako je navedeno, cilj Vlade KS i resornog ministarstva je da se na ovaj način rasterete privredni subjekti u Kantonu Sarajevo.
ESV je dalo osvrt i na Nacrt programa rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove za 2020. godinu. Kako je izjavio predsjednik ESV-a KS Franjo Rener, Inspekcija je dostavila korektan Program rada na koji postoji nekoliko primjedbi od sindikata. Generalna je primjedba da nedostaje uposlenika u inspekciji, posebno kada je riječ o zaštiti o radu.
Usvojen je i Nacrt zakona o Ekonomsko-socijalnom vijeću za područje KS, a kojim se po prvi put zakonski uređuje rad ovog tijela.
“Kanton Sarajevo ima funkcionalno Ekonomsko-socijalno vijeće i ono što je naša intencija jeste da zakonom o ESV-u dobru volju, odnosno saradnju između Vlade K S, poslodavaca i sindikata ozakonimo. Ono što ćemo uvesti zakonom kao obavezu jeste dužnost konsultacije ESV-a, posebno kada se donose zakonski akti, prije nego što oni dođu na Vladu KS”, izjavio je potpredsjednik ESV-a i ministar za rad , socijalnu politiku , raseljena lica i izbjeglice KS Malik Garibija.
“ESV KS ima 15 članova, po pet od svakog socijalnog partnera, odnosno Vlade, poslodavaca i sindikata. Tu su naravno reprezentativna udruženja poslodavaca i sindikata. Odluke se donose konsenzusom, moraju se svi složiti da bi nešto prošlo. Ono što je inovativnije , a uvodimo u praksu jeste da ESV vrlo aktivno razmatra sve zakone i druge akte koji mogu zanimljivi i poslodavcima i sindikatima”, pojasnio je ministar Garibija.