Premijer Forto i ministar Katica na Regionalnom forumu mladih lidera

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar unutrašnjih poslova Admir Katica učestvovali su na 4. Regionalnom forumu mladih lidera koji se održava u Novom Sadu. Sve prisutnija pojava odlaska mladih iz svojih matičnih država izdvojila se kao jedno od glavnih pitanja današnjih panela, ali i Foruma u cijelini, i kako se moglo čuti, dobra komunikacija među zemljama Zapadnog Balkana je ključna za umanjivanje te negativne pojave koja je zastupljena u čitavom regionu.
Premijer Forto bio je govornik na panelu "Lideri koji definiraju budućnost, budućnost koja definira lidere", na kojem je učestvovao i gradonačelnik Tirane Erion Veliaj, koji su se osvrnuli na problem odlaska građana svih generacija iz cijele regije.
Кako je istaknuto, jedan od glavnih razloga odlaska je kvalitet života i korupcija, a tek nakon ovih razloga slijede ekonomske prilike i prilike za posao.
Nakon toga premijer KS i ministar Katica sastali su se sa predsjednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem i gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem.
Tokom sastanka sa predsjednikom Mirovićem konstantovano je kako je povezivanje ljudi, podsticanje saradnje i kontakata kako u privredi, tako i u svim oblastima koje su od interesa budućnosti naših zemalja, ali i cijelog regiona.
Definisani su koraci za dalju saradnju, a cilj je da se unaprijedi i intenzivira saradnja, jer postoje veliki neiskorišteni potencijali s obje strane.
"Sarađujemo sa mnogim pokrajnama, a plan nam je da konkretizujemo saradnju prije svega na ekonomskom planu sa AP Vojvodinom", poručio je premijer Forto.
Na forumu su, između ostalih, učestvovali i predsjednici Srbije, Slovenije i Sjeverne Makedonije Aleksandar Vučić, Borut Pahor i Stevo Pendarovski.
Poslednjeg dana Foruma, u nedelju je planiran premijerski panel, na kojem će o vizijama evropske budućnosti i aktuelnoj situaciji u procesu eurointegracija govoriti premijerka Republike Srbije Ana Brnabić i premijer Republike Sjeverne Makedonije Zoran Zaev.
Također, u nedelju će se na Forumu oglasiti i predstavnici diplomatije, i to ambasador Savezne Republike Njemačke Tomas Šib, ambasador Republike Francuske Žan-Luj Falkoni i ambasador i šef Delegacije Europske unije u Republici Srbiji Sem Fabrici.