Predsjedavajući Konaković i predstavnici privatnih predškolskih ustanova: Konkretni prijedlozi za još bolji način sufinansiranja boravka djece u privatnim predškolskim ustanovama

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković održao je danas sastanak s predstavnicima privatnih predškolskih ustanova, koji su iznijeli vrlo konkretne prijedloge za osiguranje još boljeg načina sufinansiranja boravka djece sa Liste čekanja Javne ustanove “Djeca Sarajeva” u cjeloviti razvojni program predškolskog odgoja i obrazovanja u privatnim predškolskim ustanovama.
“Naveli su kako bi ubuduće trebalo imati socijalnu kartu roditelja koji upisuju djecu, kako ne bi svi oni finansijski participirali na isti način, jer ne mogu djeca čija oba roditelja rade i oni koji su na minimalcu biti jednako tretirana, a izgleda da ovaj trenutni sistem tu ne pravi razliku”, istakao je predsjedavajući Konaković.
Dodao je, kako su istakli da su zapostavljeni nezaposleni roditelji, jer Uredba iz 2002.godine ima niz propusta koje bi trebalo pod hitno izmijeniti. Njih država ne prepoznaje kao korisnike.
Ovom prilikom, predstavnici privatnih predškolskih ustanova su iskazali svoje zadovoljstvo što je Skupština i Vlada Kantona Sarajevo podržala njihovu ulogu u sistemu, jer su djeci koja nisu imala prostora u javnim ustanovama finansirali boravak u privatnim. Na ovaj način je napravljena bolja atmosfera u cjelokupnom procesu.
“Za nas je vrlo korisno da otvaramo prostor za privatne vrtiće, ali ne na uštrop naše javne ustanove. Već smo pokazali koliko nam je značajna Javna ustanova ‘Djeca Sarajeva’. Tome u prilog ide i činjenica kako smo u ovoj godini primili stotinu uposlenika, podržali rekonstrukciju nekoliko vrtića, a namjera nam je i da ubuduće tu našu javnu ustanovu pozicioniramo kao najbitniju. Iako je važno otvoriti i prostor ljudima koji svoj posao rade pošteno i marljivo”, poručio je predsjedavajući Konaković.