Potpisan Sporazum: Kreće realizacija projekta tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta i načelnik Općine Ilidža Senaid Memić potpisali Sporazum o realizaciji projekta izgradnje tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica. Kako je navedeno, izgradnja pruge počinje sljedeće godine, a procijenjena vrijednost projekta iznosi 40 miliona KM.
"Ponosan sam što sam dio ovog tima koji je potpisao Sporazum o konačnom početku realizacije  gradnje ove pruge. Ovo je  projekat  od visokog interesa  za sve građane Kantona.  Radi se o skoro 13 kilometara najmodernije niskopodne pruge u oba smjera, sa osam stajališta pod videonadzorom, dvije okretnice, modernim elektronskim sistemom naplate i vozilima sa videonadzorom", rekao je ministar Šteta te naglasio  da Vladi KS ima  cilj da u narednim godinama što je moguće više poveže sve općine ekološkim javnim prevozom.
Poručio je  je da se na ovom neće  stati. Vlada KS ide i u rekonstrukciju 26 kilometara pruge od Ilidže do Marijin Dvora, što znači da će se iduće godine krenuti u rekonstukciju 40 kilometara tramvajske pruge što će  u potpunosti  promijeniti saobraćajnu infrastrukturu u Kantonu.
Prema najavama ministra Štete, gradnja pruge počinje naredne godine.  Odmah  će se formirati zajednički tim Ministarstva, općine i Gras-a koji će raditi na projektnim zadacima  pruga kako bi se mogao raspisati javni poziv za izgradnju.
“ Radi se o trasi koja nije komplikovana jer njena gradnja neće zaustaviti saobraćaj s obzirom da će se graditi između dvije saobraćajnice”  istakao je Šteta.

"Našli smo zajednički interes da se  san građana Ilidže star više  od 40 godina konačno ostvari . Zajednička je  odluka da iskoristimo već postojeći plan za izgradnju pruge. Već je dosta posla napravljeno. U dužini od 5 km, i širini 13-17 metara otkupljeno je više od 80 dunuma zemlje. Računamo da će sve to pokrenuti i oživiti  industrijsku zonu u Famosu i  naselje Hrasnicu  koja je jedna od najljepših naselja u Sarajevu ", rekao je načelnik Memić.
Sredstva za izgradnju će se obezbjediti iz vanjskog zaduženja odnosno kredita Evropske investicijske banke - EIB ili po potrebi iz dugih izvora finansiranja.
Projekt izgradnje tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica usklađen je sa Strategijom razvoja KS do 2020. i uvršten je u nacrt Programa javnih investicija KS za period 2020. - 2022. godine.