Položeno cvijeće u znak sjećanja na učiteljicu Fatimu Gunić i njene učenike

Povodom Svjetskog dana učitelja, na Alipašinom Polju u Sarajevu, Vlada Kantona Sarajevo (KS) je danas organizirala polaganje cvijeća na spomen-obilježje u znak sjećanja na ubijenu učiteljicu Fatimu Gunić i njene učenike Adisa Mujala, Vedada Mujkanovića i Feđu Salkića.
Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade KS Zineta Bogunić sa saradnicima, učenicima i uposlenicima Osnovne škole "Fatima Gunić" odala je počast učiteljici Gunić i njenim stradalim učenicima.
Ministrica Bogunić je podsjetila da su njihovi životi prekinuti kada je granata ispaljena s položaja iz pravca Nedžarića pogodila improvizirane prostorije u kojima je učiteljica održavala nastavu za svoje učenike. Tada su teže i lakše ranjena još 23 učenika.
"Svjetski dan učitelja je praznik svih prosvjetnih radnika - odgajatelja, učitelja, nastavnika, profesora. Međutim, najveću žrtvu učitelja, u posljednjem ratu, podnijela je baš učiteljica Gunić. Ona je, nažalost, usljed granatiranja zajedno sa svojim učenicima poginula. Zato nam ona znači nešto posebno. Ona je simbol etičnosti za Kanton Sarajevo, ali i Bosnu i Hercegovinu uopće", izjavila je ministrica Bogunić.