Počinje gradnja kružnog toka na spoju ulica Hamdije Čemerlića i Put života u općini Novo Sarajevo

Postojeća raskrsnica na spoju ulica Hamdije Čemerlića i Put života (II transverzala-Sjeverna longitudinala) u općini Novo Sarajevo biće rekonstruisana u kružni tok. Sporazum o gradnji kružnog toka danas su potpisali direktor Direkcije za puteve KS Selmir Kovač i predstavnici firme izvođača radova “Strabag” d.o.o Muhamed Ćatović i Enida Imamagić. Potpisivanju su prisustvovali ministar saobraćaja Adnan Šteta i načenik Općine Novo sarajevo Nedžad Koldžo.
Kako je istaknuto, izgradnjom kružnog toka poboljšat će se protok saobraćaja te rasteretiti saobraćaj iz pravca Pofalića, s obzirom na svakodnevne gužve. Uz kružni tok radijusa 20 metara bit će rekonstruisani i krakovi ceste u dužini od 400 metara.
“Okvirni sporazum potpisuje se na dvije godine i ukupne je vrijednosti 2,3 miliona KM sa PDV-om. Postojećim budžetima Direkcija za puteve obezbijedila je 800.000 KM, a Općina 400.000 KM za izvođenje radova, dok će se ostatak sredstava planirati budžetima za narednu godinu”, naveo je direktor Kovač.
Ministar Šteta je rekao da je ovo jedan od mnogobrojnih projekata koji se provode na poboljšanju saobraćajne infrastrukture u Kantonu.
“U ovoj godini smo mnogo radili na rekonkonstrukciji postojeće i gradnji nove infrastrukture, a tako ćemo nastaviti i ubuduće u svim opštinama. Sa Općinom Novo Sarajevo u fokusu je još nekoliko projekata na kojima ćemo zajednički raditi, među kojima su gradnja Južne longitudinale, novog parkinga kod Hitne i drugi. Bitno je da su i Kanton i Općina svjesni situacije u kojoj se nalazimo i daćemo sve od sebe da građanima što prije obezbijedimo nova parking mjesta i bolje saobraćajnice”, naveo je ministar Šteta.
Načelnik Koldžo istakao je da je gradnja kružnog toka jedan od strateških projekta Općine koji je potrebno realizirati što prije.
Kako je najavljeno, radovi će početi u narednih sedam dana.