Inicijativu podnosim Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo za izmještanje Punkta za opioidnu supstitucionu terapiju pacijenata koji boluju od bolesti ovisnosti o opijatima iz MZ Crni Vrh Gorica u ulici Omera Stupca u matični objekat Zavoda za liječenje

Belma Kapo
Inicijativa

Inicijativu podnosim Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo za izmještanje Punkta za opioidnu supstitucionu terapiju pacijenata koji boluju od bolesti ovisnosti o opijatima iz MZ Crni Vrh Gorica u ulici Omera Stupca u matični objekat Zavoda za liječenje bolesti ovisnosti u ulici Nahorevska.

Prije 18 godina su pacijenti premješteni na ovaj vid liječenje u odvojeni punkt na području opštine Centar.

Punkt je smješten 150 metara od OŠ Hasan Kikić i 300 metar od OŠ Isak Samokovlija. Roditelji djece koja pohađaju ove škole iz ulica sa područka MZ Crni Vrh Gorica su zbog ovog problema prisiljeni svakodnevno voditi i odraslu djecu do škole. Centar ima oko 400 korisnika u vrlo skučenom prostoru.

U posjedu sam niza zapisnika sa zborova građana i zapisnika sa mnogobrojnih sastanaka između predstavnika građana i predstavnika Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo koji su ostali samo mrtvo slovo na papiru.
Općina Centar je spremna izdvojiti sredstva u iznosu od 150 000 KM ukoliko je potrebno fizičko proširenje kapaciteta Zavoda za liječenje bolesti ovisnosti u Nahorevskoj ulici. Ako pogledate izvještaje Zavoda vidjećete da godišnje izdvajaju 50 000 KM za osiguranje punkta u ulici Omera Stupca. Sama centralizacija rada ce dovesti i do uštede ove stavke i eventualne preraspodjele za bolje pružanje usluge pacijentima. Korisnici će takođe imati pristup i za invalidska kolica što trenutno nemaju.

Brojni su benefiti koje bi Kanton Sarajevo mogao imati riješavanjem ovog problema a najvažniji je sigurnost mališana iz ovih naselja.

Proslijeđeno: 
Odgovor: 
Postavljeno dana: 
Srijeda, 29 Mart, 2023
Pošalji mail: 
Da