Pitanje Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Jasna Duraković
Pitanje

Mještani naselja Brusulje Emerovića, prema izletištu Borije Čavrkov sokak na lokalitetu Općine Stari Grad, koje predstavlja ekološku oazu zdravlja na skoro 1000 metara nadmorske visine, gdje naši sugrađani dolaze, mole da se zaustavi potencijalna ekološka katastrofa. Naime, već dvije godine vlasnik kuće i zemljišta Kemo Habibović pravi divlju deponiju, gdje kamioni danonoćno dovoze sumnjiv otpad i istovaraju ga na ovom izletištu. Više puta su mještani regirali, posebno u ljetnom periodu gdje zbog visokih temperatura lako dolazi do požara jer se odlaže visoko zapaljiv materijal, pa su nekolicinu puta po pozivu reagirali vatrogasci. S obzirom da navedeni vlasnik kuće i zemlje istovremeno posjeduje dodatni ugostiteljski objekat, policija se redovno odaziva na pozive i žalbe mještana ali policijski službenici ne pišu vlasniku nikakve kazne pošto dobro poznaju vlasnik i besplatno jedu i piju u istom objektu.
Ovakva vrsta nepropisnog odlaganja otpada, pravljenja divlje deponije i korumpiranosti bi zakonom morala biti kažnjiva, pa vas molim da mi kažete šta ova dva resora, nadležna za ova pitanja, mogu poduzeti da se ovakvo ponašanje sankcioniše i da se stane u kraj ovakvim i sličnim ilegalnim radnjama, kao i da se stane u kraj zloupotrebi časne policijske uniforme koju korumpirani pojedinci, uposlenici MUP-a nose?

Odgovor: 
Postavljeno dana: 
Srijeda, 15 Decembar, 2021
Pošalji mail: 
Da