Zastupnička inicijativa "da po ugledu na mnoge institucije koje su ekvivalent našem resornom ministarstvu i Zavodu za javno zdravstvo izdate zvaničnu preporuku za suplementaciju vitaminom D naročito u zimskom periodu".

Vildana Bešlija
Inicijativa

Na osnovu mnogih kliničkih studija i istraživanja koje su potvrdile učinkovitost suplementacije vitamina D u preventivi i liječenju mnogih bolesti i stanja podnosim inicijativu da po ugledu na mnoge institucije koje su ekvivalent našem resornom ministarstvu i Zavodu za javno zdravstvo izdate zvaničnu preporuku za suplementaciju vitaminom D naročito u zimskom periodu. Istraživanja pokazuju kako visoki status vitamin D može pomoći u smanjenju rizika virusnih epidemija  te  održati imunitet, snagu mišića i gustoću kostiju, dok niske koncentracije vitamina D se vežu uz maligne, kardiovaskularne, autoimune i neurološke bolesti te kronične respiratorne bolesti, dijabetes i hipertenziju. Upravo se ove bolesti povezuju s najvećim brojem smrtnih ishoda među oboljelima od COVID-19.

Primjer kako je to učinio Hrvatski zavod za javno zdravstvo imate na sljedećem linku:
https://www.hzjz.hr/sluzba-zdravstvena-ekologija/vitamin-d-i-preporuke-z...

Molim također da razmotrite da se na trošak sredstava Zavoda za zdravstveno osiguranje obezbijedi besplatna podjela vitamina D osjetljivim kategorijama naših starijih sugrađana penzionera koji to sebi na osnovu svojih primanja ne mogu priuštiti.

Postavljeno dana: 
Ponedeljak, 15 Mart, 2021
Pošalji mail: 
Da