Ministar Šteta: Uskoro razrada smjernica strategije javnog prijevoza u Kantonu Sarajevo

Nacrt istraživanja, koji je urađen na osnovu prikupljenih podataka o javnom prijevozu u Kantonu Sarajevo (KS) danas su prezentirali konsultanti jedne od najpoznatijih japanskih firmi Nippon Koei ministru saobraćaja KS Adnanu Šteti i njegovim saradnicima Emiru Hoti i Muameru Kukanu.
Inače, ovo resorno ministarstvo apliciralo je kod Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) za realizaciju projekta "Razvoj javnog gradskog saobraćaja sa ciljem povećanja mobilnosti stanovništva i smanjenja zagađenja zraka na području Kantona Sarajevo".
“Nakon ovog nacrta Ministarstvo kreće u razradu smjernica strategije javnog prijevoza u Kantonu Sarajevo (KS). Planiramo da u decembru na sjednici Skupštine zastupnicima prezentiramo Plan reorganizacije sanacije Javnog komunalnog preduzeća GRAS, Smjernice i strategiju javnog prijevoza u KS za narednih deset godina i Nacrt zakona o javnom prijevozu”, poručio je ministar Šteta.
Istakao je kako se radi o krucijalnim stvarima, koje su po njegovom mišljenu, vrlo važne za kompletan razvoj saobraćaja u Kantonu Sarajevo.
Ovom prilikom, predstavnik kompanije Nippon Koei je naveo kako je u ovom nacrtu sadržana analiza trenutnog stanja i prijedlozi budućih mjera.
Inače, prema odobrenju Vlade Japana i glavnog ureda JICA njihovi konsultanati prikupljali su podatke o javnom prijevozu u KS, tokom svog boravka u našem gradu.