Podnosim inicijativu da se projektu ‘Mala scena Narodnog pozorišta sa radionicama i smještajnim kapacitetima’ koji je bio dijelom Programa javnih investicija Kantona Sarajevo za period 2018-2020 ( Zaključak broj 02-05-30402-21/17 od 12.10.2017 ) vrati ist

Marijela Hašimbegović
Inicijativa

Podnosim inicijativu da se projektu ‘Mala scena Narodnog pozorišta sa radionicama i smještajnim kapacitetima’ koji je bio dijelom Programa javnih investicija Kantona Sarajevo za period 2018-2020 ( Zaključak broj 02-05-30402-21/17 od 12.10.2017 ) vrati isti status ili da se kroz druge povoljne prilike riješi akutno otvoreno pitanje koje se prevashodno odnosi na sigurnost havarisanog objekta Radionica JU Narodno pozorište.

Ovaj objekat se nalazi u ulici Terezije 52,Skenderija i njegova trenutna namjena su usluge izrade i skladištenja scenografija JU Narodnog pozorišta. Sigurnost ovog objekta je ugrožena radi klizišta koje se nalazi neposredno uz objekat i stanje se dodatno pogoršalo nakon izgradnje novih objekata iznad ove lokacije. U objektu Radionica nalazi se i plinsko postrojenje za grijanje koje dodatno predstavlja ozbiljnu prijetnju jer klizište svojim stalnim radom ostavlja vidljive tragove na zidovima, podovima, plafonima, potpornim zidovima i vrši fizičko ugrožavanje objekta općenito. Do sada su dva inspekcijska nalaza stavila u fokus alarmantno lošu sigurnosnu situaciju ovog objekta.

Do danas osim izrade Idejnog rješenja novog objekta i izmjena Regulacionog plana Podgaj - Tekija nije bilo drugih aktivnosti. Plan budućih aktivnosti prevashodno se odnosi na privremeno izmještanje Radionica na drugu lokaciju koja je adekvatna za izvršenje poslova izrade i skladištenja scenografija, a sve u skladu sa stručnim zahtjevima ( kvadratura i visina prostora, stepen vlage i slično, udaljenost od Pozorišta radi svakodnevnog transporta kamionom ). Ovaj privremeni prostor može služiti i za povremeno igranje predstava i biti u funkciji prostora Male scene.

Nakon izmještanja sljedeće aktivnosti su rušenje havarisanog objekta uz sve druge predradnje ( urbanistička, građevinska dozvola i drugi planski dokumenti). U posjedu ovog zemljišta gdje se nalazi objekat upisani su JU Narodno pozorište i fizičko lice koje posjeduje jedan manji dio rubnog dijela lokacije. Potrebno je planirati pravne radnje radi povrata ovog dijela zemljišta u posjed JU Narodnog pozorišta.

Urađeno Idejno rješenje novog objekta koristi vertikalne mogućnosti u smislu iskoristivosti prostora za druge namjene koje su neophodne Pozorištu i potrebama kulture općenito.

Novi objekat je osmišljen na način da se u suterenu zadrži prostor za radionice i fundus scenografija, a vertikalno su planirani prostori Male scene i u gornjoj zoni smještajni kapaciteti za gostujuće umjetnike Pozorišta.Trenutno za ovaj smještaj izdvajaju se velika sredstva ( hoteli ili privatni smještaj).

Prostor Male scene projektovan je u istim dimenzijama kao i velika pozornica JU Narodnog pozorišta i kapaciteta od 250 sjedišta.Višestruke su vrijednosti ovog projekta, a tiču se stvaranja boljih uslova za rad (rasterećenje rada na velikoj pozornici - aktivnosti tri umjetnička ansambla, najam sale, festivali, gostujuće predstave i slično ),bolje uslove rada u Radionicama, uštede u smislu smještaja gostujućih umjetnika i svakako veliki doprinos u bogatijoj kulturnoj sceni BiH. Ulaganjem u kulturu ulažemo u kulturni kapital koji akumulira sve kulturne vrijednosti.

Mjere sigurnosti su primarne i u ovom trenutku ozbiljno ugrožavaju živote uposlenika, kao i živote svih drugih koji žive i rade u neposrednoj blizini. Molim vas da krajnje ozbiljno prihvatite ovu inicijativu i pokrenete sve dalje aktivnosti definisane metodologijom projekata koji su dio Programa javnih investicija ili drugih povoljnih prilika koje će donijeti rješenje za ovakvu situaciju.

Proslijeđeno: 
Postavljeno dana: 
Ponedeljak, 30 Januar, 2023
Pošalji mail: 
Da