Izmjene pedagoškh standarda

Segmedina Srna-Bajramović
Pitanje

Na 66. sjednici Vlade KS održane 24.2.2022.godine, donesena je Odluka broj 02-04-5574-24/22 e, a odnosi se na izmjenu Pedagoških standarda za osnovnu školu, tačnije, dijela koji se odnosi na nastavni predmet Kultura življenja i to konkretno na podjelu učenika u grupe pri realizaciji nastave

Da li je kod donošenja predmetne odluke urađena ikakva stručna analiza koja je dovela do zaključka potrebe za navedenom promjenom?

Da li je u tom procesu vršena ikakva konsultacija sa aktivom nastavnika?

Da li je sindikat dao saglasnost za brisanje navedene odredbe?

Želim da naglasim kako se radi o izuzetno značajnom nastavnom predmetu koji djecu uči bontonu, pravilima odijevanja, stanovanja, pravilnoj ishrani, bolestima i posljedicama nepravilne ishrane, načinima raspolaganja novcem, štednji, bosanskoj tradiciji i to sve kroz praktičan rad.

Izuzetno je važno da ne odustajemo od metodologije izvođenja nastave zbog činjenice da neko istu u praksi ne želi implementiratui, pa iz razloga zaštite odgovornih od inspekcijskog nadzora, ministarstvo ne bi trebalo bez detaljne analize prihvatiti opciju u kojoj se direktorima izlazi u susret brisanjem odredbe/obaveze na štetu djece.

Pitanje: 
Odgovor: 
Postavljeno dana: 
Srijeda, 16 Mart, 2022
Pošalji mail: 
Da