Otvaranje ambulante na Višnjiku rasteretit će ambulantu u Čekaluši

Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Amela Sofić sa saradnicama posjetila je danas ambulantu porodične medicine Čekaluša, gdje se u razgovoru sa uposlenicima upoznala sa radom ambulante i njenim problemima.
Ambulanta na Višnjiku je zbog  rekonstrukcije već duže vrijeme zatvorena, zbog čega je ambulanta u Čekaluši opterećena brojem medicinskih timova i dodatnih pacijenata.
Prema planu, uz  predviđeno dva tima porodične medicine, u ovoj ambulanti trenutno radi i treći tim  jer su njoj pripojeni i pacijenti sa  teritorije koju je pokrivala ambulanta Višnjik. Ova tri tima trenutno rade sa ukupno 5.482 registrovana pacijenta.
Podsjećamo da je nova ambulanta porodične medicine na Višnjiku  građevinski završena, ali je otvaranje u zastoju  zbog administrativnih prepreka. U skorije vrijeme očekuje se izdavanje saglasnost za upotrebu i početak njenog rada,  čime će se rasteretiti i smanjiti gužve u ambulanti Čekaluša.
U proteklom periodu bile su česte izmjene medicinskih timova, što je remetilo navike pacijenata koji su zbog toga negodovali. Popunjavanjem novih ljekara porodične medicine očekuje se stabilniji rad i veće zadovoljstvo uposlenih i pacijenata.