Okrugli sto u Kantonu Sarajevo: Intenzivirati uklanjanje arhitektonskih barijera, omogućiti kretanje osobama s invaliditetom

Intenziviranje procesa uklanjanja arhitektonskih barijera u javnim i privatnim objektima, kao i u vozilima javnog saobraćaja te na saobraćajnicama samo su neki od zahtjeva članova Udruženja RVI-paraplegičara KS upućeni danas predstavnicima nadležnih kantonalnih i općinskih organa vlasti tokom održavanja okruglog stola o temi „Otklanjanje arhitektonskih barijera na području Kantona Sarajevo za osobe s invaliditetom“.
Inicijativu za njegovo održavanje pokrenulo je pomenuto udruženje, dok mu je organizator bila Vlada KS. Uz članove ovog udruženja, u njegovom radu su učestvovali nadležni kantonalni ministri rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica te boračkih pitanja Malik Garibija i Ismir Jusko, kao i predstavnici Ministarstava saobraćaja, kantonalnih uprava za inspekcijske poslove i zaštićenih prirodnih područja, Grada Sarajevo, općina Centar, Novo Sarajevo, Ilijaš i Vogošća te KJKP „Rad“.
„Ovim okruglim stolom želimo potaknuti pokretanje i primjenu sistemskog pristupa za uklanjanje arhitektonskih barijera“, poručio je u svom obraćanju predsjednik Udruženja RVI-paraplegičara Elvis Sudar.
Naglasio je kako su njihova očekivanja od aktuelne Vlade velika, jer je ona svoju senzibilnost i podršku ovoj populaciji pokazala kroz rekordno brzo usvajanje projekta „Personalna asistencija za osobe sa invaliditetom“.  
„Tražimo sistemsko rješenje za naše probleme, jer smo svakodnevno suočeni sa raznim preprekama koje nam onemogućavaju kretanje, prisustvovanje kulturnim i sportskim manifestacijama u gradu. U većini javnih objekata ne postoje liftovi ili adekvatni prilazi, parkinzi predviđeni za invalide se uzurpiraju“, precizirao je samo neke od problema predsjednik Sudar.
Predstavnici ovog udruženja ukazali su i na potrebu dosljednog provođenja zakona i propisa koji garantiraju prava ovim osobama na prilaz objektima i neometano kretanje, zbog čega su zatražili i aktivniji angažman nadležnih inspekcijskih organa.
Ministar Garibija je naglasio kako se po prvi put planski u Kantonu Sarajevo počeo ulagati ozbiljan iznos novčanih sredstava za uklanjanje arhitektonskih barijera.
„Više od milion KM je značajan ali, nažalost, još uvijek nedovoljan iznos za sistemsko rješavanje ovih problema. U Budžetu KS je za ovu namjenu planiran milion KM, dok je projekt podržao i UNDP sa 100.000 KM“, podsjetio je ovom prilikom sve prisutne ministar Garibija.
Podsjetio je i na sanaciju 47 javnih objekata sredstvima od oko 3,5 miliona KM, koji će biti prilagođeni potrebama osoba sa invaliditetom.
Kako je kazao ministar Jusko, samo invalidna lica koja žive ovu problematiku mogu da znaju kako im je teško, jer ne mogu da žive život dostojan čovjeka.
„Ovo nije posao samo jedne Vlade, već i svih općina koje ovakve inicijative mogu realizirati. Naše je da sada odredimo prioritete i da se fokusiramo na stvari koje konkretno možemo da uradimo sa budžetima kojima raspolažemo“, istakao je ministar Jusko.
Dodao je kako se kao ministar zalaže za drakonsko pooštrenje kazni za sve one koji parkiraju na invalidska mjesta, kao i da je definitivno vrijeme da u tom smislu prekopiramo praksu zemalja EU u kojima su takve kazne izuzetno visoke.
Iskazana je i spremnost svih učesnika sastanka da svako u svom domenu provodi zakonska rješenja koja garantiraju uslove za samostalan i siguran prilaz i kretanje osobama s invaliditetom u javnim i privatnim objektima, a koja između ostalog podrazumijevaju i vođenje računa o tome pri izdavanju dozvola za građenje objekata.
Također je zatraženo pojačano djelovanje kantonalnog ministarstva unutrašnjih poslova na otklanjanju zloupotrebe i uzurpiranja parking mjesta predviđenih za sobe s invaliditetom u Kantonu Sarajevo.